Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestele din Chile: Oamenii simt că nu există dreptate socială

chile_foto.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Continuă protestele în Chile, pe fundalul creșterii tarifelor pentru transportul public și a nemulțumirilor sociale. În week-end  la Santiago au ieșit în stradă peste un million de oameni, iar Chile s-a adăugat astfel pe lista țărilor unde sunt revolte sociale.

Lipsa sentimentului de echitate este principalul factor care îi determină pe oameni să iasă la demonstrații, crede economistul Dragoș Cabat: 

Iar riscul de contagiune este uriaș, în lipsa unei alte abordări, în special din partea mediului politic, își completează analiza Dragoș Cabat:

Sigur, nimeni nu spune că în Germania nu există diferențe, chiar imense. Dar cu toate acestea sentimentul la nivelul țărilor europene care au sistem social democrat este că există o echitate, mai ales a sistemului de asistență socială dată de faptul că oamenii pot să facă ceea ce își doresc și în același timp să câștige suficient cât să aibă un trai uneori modest, dar decent. Pe când America Latină nu oferă acest lucru. Nu oferă serviciile publice de o calitate suficientă, astfel încât oamenii să se simtă în siguranță. 

Ascultă AICI interviul integral: