Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu îngrijorător | De unde scoatem 1 milion de muncitori până în 2022?

Un sfert dintre companiile românești acuză un deficit acut al forței de muncă și iau în calcul importul de lucrători. O arată un studiu realizat de Pricewaterhouse Coopers (PwC România), care menționează că cererea e concentrată, în special, pe muncitorii necalificaţi sau sezonieri. Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, explică într-un interviu acordat RFI de ce importul de forță de muncă este o soluție complicată.

Specialiştii avertizează că România se confruntă cu un deficit acut al forţei de muncă, mai ales în sectoarele menţionate, ca urmare a migraţiei, problemelor demografice sau ale sistemului educaţional din ultimele decenii.

Potrivit estimărilor PwC, pentru a susţine o creştere economică de 3,5% este nevoie de încă 1 milion de angajaţi, până în 2022.

“Importul forţei de muncă poate fi o soluţie temporară pentru anumite sectoare. Pe termen mediu şi lung, însă, companiile ar trebui să se concentreze pe adoptarea şi punerea în practică a unor programe de educaţie şi dezvoltare a competenţelor angajaţilor, în special digitale, având în vedere că în următorul deceniu automatizarea si introducerea inteligenţei artificiale vor înlocui preponderent locurile de muncă care presupun activităţi repetitive”, a declarat Ionuţ Sas, Partener, People&Organisation Leader PwC România, conform news.ro.

Specialiştii mai spun că această problemă e resimțită în special în industria hotelieră, restaurante, construcţii sau agricultură.

La RFI, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, explică faptul că importul de forță de muncă este o soluție complicată.

În plus, readucerea acasă a muncitorilor plecați peste hotare este problematică, spune reprezentantul antreprenorilor: ”Cea mai afectată este industria prelucrătoare. Părăsirea locului de muncă fără niciun fel de preaviz crează mari probleme. Atât timp cât vom aduce în țară oameni de care avem nevoie, PIB-ul va continua să crească. (...) Aducerea în țară a celor 4 milioane de români plecați la muncă în străinătate este dificilă. Ei sunt descurajați de câștigurile mai mici, dar mai ales de contactul cu autoritățile statului. În afara, statul funcționează tot birocratic, dar previzibil. La noi, funcționează...la voia întâmplării”.

Ascultă interviul:

 
Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, despre importul de forță de muncă