Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obiectiv România: indicatorii Doing Business adoptați ca politică publică

doing_business.jpg

România a coborât trei locuri în clasamentul Doing Business 2020.
România a coborât trei locuri în clasamentul Doing Business 2020. Studiul Băncii Mondiale arată cât de favorabil este mediul economic pentru derularea afacerilor.
Image source: 
site-ul Băncii Mondiale

Ca de obicei, studiul Doing Business, realizat de Banca Mondială, oferă investitorilor un răspuns simplu la o întrebare complicată: în ce stat se pot face mai ușor afaceri?

Anul acesta, analiza a inclus 190 economii, iar rezultatele pot fi sintetizate astfel: printre țările care au făcut cele mai importante progrese față de anul trecut sunt Arabia Saudită, Iordania, Bahrain, Kuweit, India, China sau Nigeria; în top 50, se află două economii africane și niciuna din America Latină.

De exemplu, saltul în clasament al Arabiei Saudite este datorat unui proces de reforme legislative și structurale care au fost începute și care sunt subordonate unei strategii de schimbare intitulată „Viziunea pentru 2030”.

India și China au demarat reforme care pun în centrul lor indicatorii analizei Băncii Mondiale. India își continuă campania de atragere de investitori străini, concentrată pe creșterea sectorului privat, în special în industrie, și, în general, pe creșterea competitivității economiei. Reforma administrației s-a axat pe modernizarea sistemului de plată a taxelor și impozitelor, pe simplificarea procedurilor vamale de comerț exterior și pe procesul de insolvență. Rezultatul a fost că India a urcat de pe locul 130, în anul 2016, pe poziția 63, în acest an.

Și China a făcut progrese o dată cu implementarea unor etape de reformă a administrațiilor locale. Guvernul chinez a creat grupuri de lucru dedicate îmbunătățirii indicatorilor Doing Business cu o concentrare pe câteva obiective concrete, cum sunt reducerea termenului de obținere a autorizației de construcție, numărul de zile necesar pentru conectarea la rețeaua de energie electrică și procedurile privind insolvența.

Ar trebui remarcat că țările care au fost interesate să crească în clasamentul realizat de Banca Mondială și-au creat adevărate politici publice adaptate la indicatorii Doing Business și au reușit să progreseze.

Autorii studiului arată că analiza Doing Business pleacă de la trei teste, de la trei întrebări la care ar trebui să răspundă oficialii guvernamentali atunci când fac schimbări ale legislației sau ale normelor administrative. Întrebările sunt: prima, când guvernele schimbă regulile sau legislația au în vedere dezvoltarea mediului de afaceri privat? A doua, care sunt caracteristicile reformelor inițiate de guverne? A treia, care sunt efectele schimbărilor de legislație sau ale normelor legale din punctul de vedere al investitorilor?

În România, dacă avem în vedere efectele Ordonanței 114 și încercăm să răspundem la cele trei întrebări vom avea o imagine clară asupra modului în care Guvernul distorsionează mediul de business.

România a coborât anul acesta în clasamentul Doing Business până pe locul 55, față de poziția a 52-a, anul trecut, dar, desigur, mai importante sunt motivele pentru care economia românească nu reușește să urce, dimpotrivă coboară în ierarhie.

Spre deosebire de alte analize de business, cea a Băncii Mondiale pleacă de la indicatori extrem de legați de mediul de afaceri, precum durata în care o companie poate obține o autorizație de construcție sau se poate conecta la rețeaua de energie electrică, accesul la credite, rapiditatea cu care se poate face transferul proprietății, protecția investitorilor minoritari sau derularea procedurilor de insolvență.

România este remarcată de analiza Băncii Mondiale pentru simplificarea înregistrării firmelor și prin eliminarea unor taxe și contribuții. Insuficient, pentru că România coboară în ierarhia generală pe locul 55.

Studiile arată că există o legătură directă între creșterea produsului intern brut și libertatea economică. Cu o condiție: decidenții guvernamentali să se gândească la efectele schimbării legislației și asupra mediului de afaceri.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.