
Economie
BNR, semnal îngrijorător: Va fi la fel ca în 2008. Analiștii vorbesc despre un ”deja vu”
bani.jpg

Oficialul BNR mai atrage atenția că nici contextul internațional nu este unul liniștitor: “Dacă va avea loc rău ceva în SUA, este imposibil să nu ne atingă și pe noi”, spune Lucian Croitoru, care subliniază că indicatorii din sector sugerează iminența unei recesiuni economice cu efecte la nivel global.
Cât de gravă este situația economică? Consultantul fiscal Gabriel Biriș spune că lucrurile stau, din punctul de vedere al cifrelor, mai rău decât în 2009, dar amplitudinea crizei care probabil va izbucni nu va fi, cel mai probabil, de nivelul celei din urmă cu 10 ani:
”Parcă nu ne învățăm minte. Vă amintiți de finalul anului 2008, când a falimentat Lehman Brothers? Era evident că va veni criza. Noi însă în România am preferat să băgăm capul în nisip ca struțul, să spunem ”nu, la noi nu vine criza”. De ce? Pentru că în 2009 urmau alegerile prezidențiale. Niciuna din măsurile care trebuiau luate nu au fost puse în practică. Au trebuit luate mult mai dur în 2009 (n.r. tăieri de pensii și salarii cu 25%). Exact în aceeași situație suntem și acum. Niște dezechilibre incredibil de mari și urmează un an cu două rânduri de alegeri (n.r. parlamentare și locale). Va fi foarte greu pentru noul Guvern”.
Gabriel Biriș explică faptul că economia a fost afectată de măririle excesive de pensii și salarii în sectorul bugetar și de proasta colectare la bugetul de stat a TVA-ului.
Astfel, devine esențială rezolvarea acestei probleme de către noul Executiv, în condițiile în care cifrele arată clar că, fără măsurile adecvate, bugetul nu va mai putea să susțină din 2021 cheluielile cu pensiile și salariile din sectorul bugetar. Biriș mai afirmă că printre soluții se numără și concedierile în sectorul bugetar.