Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Câte companii „s-au încumetat” să beneficieze de amnistia fiscală

guvern_amnistie_fiscala_aoar.jpg

Câte companii „s-au încumetat” să beneficieze de amnistia fiscală.
Câte companii „s-au încumetat” să beneficieze de amnistia fiscală
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Ieri, a fost termenul limita până la care companiile trebuiau să opteze pentru intrarea în programul de așa-numite facilități fiscale. Este vorba despre aplicarea unei ordonanțe apărută în această vară prin care s-a realizat o amnistie fiscală. Ordonanța, promulgată la începutul lunii august, instituie un mecanism special de restructurare a datoriilor bugetare. Deci, nu este vorba de o amnisitie clasică. S-a dorit să se creeze un sistem prin care ștergerea unei părți a datoriei să fie condiționată de asumarea de către companie a unui program de plată în timp a datoriei.

Așadar, ordonanța avea câteva termene importante. Unul a fost depășit ieri. Concret, până ieri, companiile au avut timp să depună la ANAF o notificare prin care își exprimă hotărârea de a aplica normele legale privind facilitățile fiscale. Trebuie spus că termenul inițial, 30 septembrie, a fost prelungit până pe 31 octombrie. Adică, până ieri. De aceea, este interesant de văzut câte companii au optat pentru a intra în programul de restructurare și și-au asumat un plan de plată a datoriilor. Nu este un proces simplu și, de aceea, așteptările nu erau prea mari. Ele pare că se confirmă, în sensul că doar câteva sute de companii din întreaga țară au notificat intrarea în program. Desigur, cifrele oficiale nu au fost făcute publice, dar sperăm că foarte curând vom afla numărul societăților comerciale care au fost interesate să beneficieze de Ordonanța privind facilitățile fiscale.

Pentru firmele care au notificat intrarea în program, greul abia acum începe. Astfel, companiile vor avea un nou termen-limită, până la începutul lunii februarie 2020, pentru a depune planul de restructurare. Acest plan este un document destul de complicat de făcut. În esență, compania trebuie prezinte un program care să cuprindă obligatoriu cauzele și amploarea dificultății financiare a contribuabilului, dar și măsurile luate pentru depășirea acestora; situația patrimonială, cauzele pentru care contribuabilul nu beneficiază de eșalonarea la plată conform legislației în vigoare; măsurile de restructurare și modalitățile de depășire a stării de dificultate financiară cu termene clare de implementare.

Atenție la sintagma „termene clare de implementare”, pentru că este importantă. Este vorba despre faptul că dacă nu sunt respectate termenele asumate în planul de restructurare, fiscul va decide stoparea restructurării și începerea procedurii de executare silită.

Problema este că între 1 noiembrie 2019 și 1 februarie 2020 nu sunt decât trei luni. Trei luni în care o echipă de specialiști din domenii diverse ar trebui să pregătească planul de restructurare. Pentru o companie cu datorii mari la buget nu va fi o treabă simplă să alcătuiască un program de salvare într-o perioadă atât de scurtă de timp. Și, să nu uităm, facilitățile fiscale pot fi obținute doar de companii care au datori mai mari de un milion de lei.

Ordonanța facilităților fiscale este un bun test pentru firme. Ne arată câți manageri curajoși există în economie. Pentru că este mult mai simplu să stai ascuns, să aștepți o amnistie fiscală clasică, fără bătaie de cap a restructurării, decât să intri într-un proces deloc simplu, de restructurare a datoriilor.

Și apoi, în România, de-a lungul timpului, ștergerile de datorii s-au făcut fie pe ușa din dos, prin diverse intervenții, fie la grămadă, atunci când masa datoriilor ajungea prea mare.

De aceea, numărul de companii care își asumă un program de restructurare este foarte important. Aceste firme ne arată că înțeleg logica restructurării financiare: scutirea parțială de plată în schimbul achitării unei părți din datorie.

Desigur că tema hazardului moral rămâne. Adică, firmele care și-au achitat corect taxele și impoztele sunt evident dezavantajate față de cele scutite de datorii. Dar, din păcate, în economia românească în ultimele decenii dubla măsura a fost extrem de prezentă.   

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Câte companii „s-au încumetat” să beneficieze de amnistia fiscală (AUDIO)