Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atenție! Vorbește BNR!

bnr.jpg

Image source: 
RFI/Cosmin Ruscior

Săptămâna trecută, la o tradițională conferință, care are loc anual la Sinaia, au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai Băncii Naționale a României. Pe lângă guvernatorul BNR, au susținut prezentări Lucian Croitoru, consilier pentru politică monetară în banca centrală, Valentin Lazea, economistul șef al BNR și îl putem adăuga și pe Daniel Dăianu, acum președinte al Consiliului Fiscal, dar care rămâne un specialist apropiat de Banca Națională. Ca de obicei în aceste ocazii, economiștii au precizat că vorbesc în nume personal și nu ca reprezentanți ai instituțiilor la care lucrează.

Cu toate acestea, a fost un trio interesant, pentru că economia românească se află într-un moment de inflexiune, din mai multe puncte de vedere și, de aceea, opiniile, curățate de influențe politice, argumentele tehnice susținute cu studii și analize sunt mai mult decât binevenite, sunt absolut necesare.

Cel mai spectaculos a fost Lucian Croitoru, care a atras atenția mass-media prin afirmația că economia mondială se apropie de o recesiune mai rea decât cea din anul 2008. Argumentul a mai fost adus în discuție de economiști la nivel internațional și anume faptul că dobânzile la titlurile de stat și obligațiunile pe termen scurt sunt mai mari decât la cele pe termen lung. În cel mult doi ani de la acest fenomen, a apărut recesiunea, a declarat Croitoru.

Dincolo de apelul la evoluțiile internaționale, Lucian Croitoru atrage atenția asupra unei situații alarmante a bugetului de stat și anume că totalul cheltuielilor bugetare cu salariile, pensiile și dobânzile, cheltuieli așa-numite rigide, care nu pot fi reduse brusc, reprezintă trei sferturi din veniturile încasate la buget. Acest nivel ridicat ne spune că în cazul unei recesiuni venită din economia internațională de care poate fi atinsă și economia locală, bugetul nu va avea posibilitatea de a suporta măsuri anticiclice, adică de reducere a taxelor.

Dimpotrivă, ar putea fi nevoie chiar de o creștere a impozitelor și taxelor, ceea ce ar adânci evoluția recesiunii. Lucian Croitoru a arătat la conferința de la Sinaia că studiile pe care le-a făcut pe 177 de țări indică faptul că țările mai puțin dezvoltate pot să mărească taxele, dar tot nu ajung la o pondere crescută a veniturilor bugetare în PIB.

Și atunci, soluția este îmbunătățirea colectării, exemplul fiind chiar Bulgaria. Dacă România ar colecta la buget la nivelul Bulgariei, ca procentaj din PIB, acum ar avea deficit bugetar zero. Și ar putea să crească și pensiile fără să afecteze echilibrele macroeconomice.

Cum se poate crește colectarea veniturilor bugetare? Lucian Croitoru răspunde: prin integritate la nivelul Guvernului, prin clarificarea situației proprietății și apoi prin funcționarea mai bună a agențiilor statului care trebuie să aducă banii la buget.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a vorbit despre echilibrele bugetare. Expresia cea mai putenică a fost „dacă mărim pensiile cu 40%, în septembrie anul viitor, deschidem ușa și invităm răul în casă. Atunci să vedeți atac speculativ asupra leului”. De asemenea, Daniel Dăianu a mai comentat ideea care se vehiculează și anume că datoria publică este la un nivel rezonabil. Este. Dar, totuși, s-a triplat față de perioada 2007-2008.

În acest moment, nu există un simț al proporțiilor pentru cei care au promovat creșterea pensiilor. Este vorba despre o creștere a deficitului bugetar cu 3%-4% din PIB. Daniel Dăianu arată că bugetul pe anul 2020 ar trebui să includă corecții, în sensul că deficitul bugetar ar trebui să fie cel mult la nivelul de anul acesta. O astfel de evoluția ar arăta partenerilor internaționali, Comisia Europeană, piețele financiare sau agențiilor de rating că România își asumă o consolidare fiscală.

În fine, Valentin Lazea a atins o temă ce ține de gîndirea economică. Este interesant să spui că, astăzi, trupa Pink Floyd nu ar fi cumpărată de nimeni, pentru că se dorește ca oamenii să nu fie educați și că ar trebui să gândească cu propriul cap. Mai mult, spune Lazea, economiștii s-au predat în fața politicienilor.

Așadar, intervențiile economiștilor de la BNR trebuie ascultate. Ele pot să deranjeze, pot să nu fie în tonul optimist al zilei, pot să pară rupte de realitatea socială românească, dar aceste opinii sunt absolut necesare. Măcar pentru a spune mai târziu că au fost oameni care au tras semanlul de alarmă!

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

Atenție! Vorbește BNR! (AUDIO)