Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O întrebare pentru orice guvern: Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii?

În timp ce lupta pentru guvernare se întețește, ”companiile care administrează Pilonul II de pensii lucrează în pierdere”, declară la RFI Radu Crăciun, preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România. El spune că OUG 114 - în special limitarea nivelului comisioanelor ce pot fi încasate de administratorii de pensii private - a dus la dezechilibre și incertitudini în domeniu.

Cei șapte administratori prezenți pe piața fondurilor private de pensii (Pilonul II) au consemnat, în primele șase luni ale acestui an, o scădere medie de 37,5% a veniturilor totale, la 147,46 milioane de lei, de la 235,83 milioane de lei la finele lunii iunie 2018, pe fondul impactului prevederilor OUG 114/2018, care a redus, printre altele, nivelul comisioanelor încasate de aceștia.

În plus, OUG 114 impus administratorilor de pensii private să aducă 800 milioane de euro la capitalul social. Ordonanțe ulterioare au încercat îndreptarea situației, dar probleme serioase rămân.

În aceste condiții, după 7 ani de profit, rezultatul agregat al administratorilor arată un minus de 33,94 milioane de lei, comparativ cu un rezultat pozitiv de 54,93 milioane de lei la mijlocul anului 2018, reiese dintr-o analiză profit.ro.

Într-un interviu acordat RFI, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, declară că politica imprevizibilă a ultimelor guvernări destabilizează mediul de afaceri și implicit sectorul pensiilor private.

”OUG 114 a dat lovitura de grație. Companiile din sector au ajuns să lucreze în pieredere”, avertizează Radu Crăciun care mai spune că ”noul guvern, oricare ar fi el, trebuie să abroge OUG 114”.

Preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România subliniază că este nevoie în viitor de o legislație mult mai predictibilă.

 
Preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, despre Pilonul II