Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turda, campioană la atragerea de fonduri europene. Ce face cu banii?

turda_primarie.jpg

Primăria Turda  a câștigat cele mai importante proiecte europene pe baza Planului de Mobilitate Urbană.
Primăria Turda a câștigat cele mai importante proiecte europene pe baza Planului de Mobilitate Urbană.
Image source: 
Wikipedia

Orașul Turda a devenit campionul municipiilor românești care nu sunt reședință de județ la capitolul atragerea fondurilor europene. Comunitatea locală a câștigat 12 proiecte mari, dintre care cel mai important este Planul de Mobilitate Urbană. În finala europeană a competiției în care au fost evaluate planurile de mobilitate urbană, Turda a câștigat în fața unor orașe precum Manchester sau Milano.

Valoarea totală a contractelor cu finanțare europeană aflate în curs de realizare la Turda se apropie de o jumătate de miliard de lei, adică aproximativ 100 de milioane de euro. Pe lângă cele 12 contracte mari de finanțare semnate, Turda mai are 4 proiecte admise la finanțare și 3 proiecte aflate în faza de evaluare. Deci în total sunt 19 proiecte europene la Turda.

Cele mai importante proiecte europene câștigate de Primăria Turda sunt cele obținute pe baza Planului de Mobilitate Urbană, care prevăd asfaltarea și modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video). 

Primăria va cumpăra 20 de autobuze electrice și va fi implementat sistemul de Bike Sharing. Deja acest proiect este în implementare, au fost demarate lucrări de modernizare și au fost livrate 18 autobuze electrice din cele 20, urmând ca în luna decembrie să fie inaugurată noua companie de transport public a municipiului Turda, subordonată Consiliului Local. 

Aceste proiecte nu se referă la o singură comunitate. În cazul municipiului Turda, proiectele au fost concepute în așa fel în cât să beneficieze de ele și localitățile din jur, cum ar fi Câmpia Turzii, Mihai Viteazu și altele. Turda are aproximativ 50.000 de locuitori, Câmpia Turzii în jur de 22.000 de locutori, la care se adauga comunele limitrofe.

Castrul roman și mormântul lui Mihai Viteazul, reabilitate cu bani europeni

Cu bani europeni se vor moderniza două obiective turistice importante ale orașului: Castrul Roman și Parcul unde se află mormântul lui Mihai Viteazul. Ambele obiective vor fi complet modernizate cu bani europeni, acestea urmând să devină alte două branduri importante ale orașului, alături de Salina Turda. 

Tot prin finanțare europeană, centrul istoric al municipiului Turda va fi complet modernizat, se va construi o autobază unde va funcționa noua companie de transport public și se va construi o parcare de tip Park & Ride la marginea orașului.

Municipalitatea a obținut fonduri europene și pentru decontaminarea zonei poluate – depozit deșeuri periculoase UTC, numită Poșta Rât, urmând ca acea zonă de 10ha să fie transformată într-un parc public de mari dimensiuni.

Celelalte proiecte finanțate de Uniunea Europeană ale municipiului Turda mai prevăd modernizarea infrastructurii, modernizarea Teatrului Aureliu Manea, modernizarea unei clădiri vechi din centrul orașului, a creșelor și a grădinițelor, proiecte sociale precum și cel cu școala mobilă ș.a.

În contextul tuturor finanțărilor obținute, reprezentanții municipiului Turda prevăd o creștere semnificativă a numărului de turiști și o dezvoltare masivă a orașului în perioada următoare. Turda este vizitată anual de peste 700.000 de turiști din întreaga lume, în special pentru Salină. 

Corespondenta RFI Bianca Pădurean despre Turda, campioană la atragerea de fonduri europene