Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE-Singapore, un acord comercial și un manifest politic

singapore.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

Statele membre ale UE au aprobat vineri acordul comercial dintre UE și Singapore. Iar acesta va intra în vigoare curând, mai exact la 21 noiembrie, ne informează Comisia Europeană.

Este primul acord comercial bilateral al Uniunii Europene cu o țară din Asia de Sud-Est. De altfel, Uniunea Europeană depune eforturi serioase pentru a construi o rețea de acorduri  comerciale.

Cu acesta, numărul acordurilor comerciale puse în aplicare de UE în ultimii cinci ani a ajuns la 16.

În total, Uniunea Europeană se bazează pe 42 de acorduri comerciale, cu 73 de parteneri, reprezentând o treime din comerțul total al UE. Vorbim despre cea mai extinsă rețea de acorduri comerciale din lume.

Singapore este de departe cel mai mare partener comercial al UE în regiunea Asiei de Sud-Est, conform Comisiei Europene. Comerțul bilateral total cu bunuri este de peste 53 de miliarde EUR, iar cu servicii în valoare de alte 51 de miliarde EUR.

Peste 10 000 de întreprinderi din UE sunt stabilite în Singapore, utilizând acest oraș-stat ca platformă pentru întreaga regiune a Pacificului. Singapore este, de asemenea, pe locul întâi în ceea ce privește investițiile europene în Asia, acestea crescând rapid în ultimii ani: stocurile de investiții bilaterale combinate au atins 344 de miliarde EUR în 2017.

În baza acestui accord, Singapore va elimina toate taxele vamale aplicate produselor UE. De asemenea, acordul oferă noi oportunități pentru furnizorii de servicii din UE în sectoare precum telecomunicațiile, serviciile de mediu, ingineria, informatica și transportul maritim.

Comisia estimează că acordul va crește predictibilitatea mediului de afaceri. Acordul va permite, de asemenea, protecția juridică pentru 190 de produse alimentare și băuturi europene emblematice, cunoscute ca indicații geografice. Recent, UE și China au ajuns la un acord privind protejarea reciprocă a câte 100 de asfel de produse, de o parte și de cealaltă.

Singapore este deja a treia cea mai importantă destinație pentru produsele europene cu indicațiii geografice. În plus, Singapore a convenit să elimine, pe lângă taxele vamale, și obstacolele din calea comerțului în sectoare-cheie, de exemplu prin recunoașterea testelor de siguranță ale UE pentru autoturisme și pentru multe aparate electronice sau prin acceptarea etichetelor pe care întreprinderile din UE le utilizează pentru textile.

UE și Singapore au încheiat, de asemenea, un acord de protecție a investițiilor, care poate intra în vigoare după ce a fost ratificat de toate statele membre ale UE, în conformitate cu propriile lor proceduri naționale.

Dar foarte important în acest context este semnalul politic. Mulți critică Uniunea Europeană pentru faptul că nu este un jucător global, dar această vastă rețea de acorduri ar trebui să le dea de gândit criticilor.

Uniunea Europeană nu are armată proprie și nici o politică externă comună demnă de al său nume. Este însă cel mai mare comerciant al lumii și își apără interesele prin constituirea unor relații deschise, echitabile și bazate pe reguli. Astfel, Uniunea Europeană vrea să se afirme drept partenerul predictibil și dorit.

Este răspunsul Uniunii Europene la provocările unei lumi în care se vorbește tot mai mult despre războaie comerciale și protecționism.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 11 noiembrie 2019