Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mesaj de la Fitch

fitch.png

Agenția de rating Fitch a prezentat raportul pentru România. Cu o veste bună și una mai puțin bună.
Agenția de rating Fitch a prezentat raportul pentru România. Cu o veste bună și una mai puțin bună.
Image source: 
site-ul agenției de rating Fitch

Agenția de rating Fitch a prezentat recent raportul cu privire la situația economiei românești și în mod specific asupra datoriei publice. Verdictul din acest moment este menținerea calificativului BBB pentru datoria publică pe termen scurt și mediu pentru moneda locală și valută. Este o veste bună.

Dar raportul agenției Fitch transmite și o serie de mesaje asupra punctelor critice ale economiei românești. Nu neapărat că ele nu sunt cunoscute, dar, uneori, este util să fie reamintite.

Așadar, raportul Fitch arată că analiștii agenției de rating văd o deteriorare graduală a finanțelor publice pe termen scurt și mediu. Această evoluție este legată de climatul politic din România.

Deficitul bugetar ar putea să depășească, anul acesta, 3% din produsul intern brut, dar nu cu o valoare mare, ceea ce ar face ca România să evite intrarea în procedura europeană de deficit excesiv. Dar, pentru ca deficitul să se păstreze doar cu puțin peste 3% din PIB este nevoie de măsuri de ajustare ad-hoc, după cum le numește agenția Fitch. Este puțin probabil că se pot lua decizii structurale de reducere a deficitului bugetar.

Perspectivele fiscale pentru anii viitori sunt însă dificile. Presiunile asupra bugetului vor fi mari în următorii doi ani, întrucât creșterea economică încetinește, iar legea pensiilor prevede o creștere medie cu 24%, anul viitor, și cu 26%, în anul 2021.

Creșterile de venituri vor pune presiune asupra bugetului. Agenția de rating Fitch estimează un defcit bugetar de 4% din PIB, în anul 2021, cu condiția ca în următorii doi ani să fie luate o serie de măsuri de ajustare a deficitului.

Rezultatul creșterii deficitului va însemna și o creștere a datoriei publice, dar analiștii agenției de rating calculează că nivelul datoriei (o urcare de la 35% la 38% din PIB) rămâne în marja consacrată pentru statele care se încadrează ratingul BBB.

În comunicatul agenției de rating se spune clar că, în absența unor măsuri care să corecteze deficitul bugetar, ratingul de țară este în pericol. Bineînțeles, nu sunt numite posibile măsuri, pentru că nu este menirea unei agenții de rating să facă acest lucru. Dar temele privind reducerea deficitului bugetar sunt destule de prezente în dezbaterile din România. Va fi, însă, interesant de văzut care vor fi soluțiile pentru care va opta guvernul Ludovic Orban.

O altă problemă este deficitul de cont curent. În primele opt luni ale acestui an, deficitul a ajuns la aproximativ 7 miliarde euro, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut cu 16%. La acest capitol, agenția de rating Fitch se așteaptă ca deficitul să fie în continuare de aproximativ 5% din PIB, un nivel mult mai înalt decât media statelor incluse în ratingul BBB, care este de numai 1% din PIB.

De exemplu, ieri au fost publicate datele privind deficitul de balanță comercială care a ajuns, în primele nouă luni ale anului, la aproximativ 12 miliarde euro, cu două miliarde de euro mai mult decât cel de anul trecut.

Creșterea economică prognozată rămâne modestă în comparație cu ultimii ani. Creșterea va încetini spre 3,5%, iar din acest punct de vedere prognozele instituțiilor financiare internaționale oferă valori diferite. Dar, au, totuși, o constantă și anume o încetinire a economiei.

Fitch este un reper important, măcar pentru faptul că investitorii primesc semnale diferite din economia românească. De aceea, o agenție de rating de tradiție este consultată de cei care doresc să investească pe piața locală. Agenția de rating spune că pe termen scurt economia se poate echilibra. Pe termen mediu, însă, presiunile bugetare vor trebui gestionate nu doar cu măsuri ad-hoc, ci cu unele de termen lung.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Mesaj de la Fitch (AUDIO)