Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu lupa pe prețuri

lupa.jpg

BNR a publicat raportul asupra inflației pentru trimestrul al treilea. Ținta de inflație a băncii centrale este depășită, anul acesta.
BNR a publicat raportul asupra inflației pentru trimestrul al treilea. Ținta de inflație a băncii centrale este depășită, anul acesta.
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Recent, Banca Națională a făcut public Raportul asupra inflației pe trimestrul al treilea al acestui an. Inflația s-a redus ușor în această perioadă. Ce a determinat evoluția inflației? Legumele s-au ieftinit, pe fondul unei recolte bune pe plan european. De asemenea, prețul țițeiului pe plan internațional a scăzut ceea ce a influențat și prețurile din România. La fel, tariful gazelor naturale a scăzut.

Au existat și factori care au dus la creșterea prețurilor. Este vorba despre scumpirea țigaretelor, ca urmare a creșterii nivelului accizei, carnea de porc s-a scumpit ca urmare a crizei pestei porcine africane, iar veniturile salariale mai mari au determinat o creștere a cererii de produse.

Raportul BNR arată că evoluția prețurilor pentru legume și fructe a fost asemănătoare în țările din regiune. Adică, după ce prețurile au avut un vârf în luna mai, au cunoscut o creștere destul de abruptă în lunile de vară. O tendință, de altfel, așteptată.

Presiunile asupra inflației venite dinspre prețul petrolului s-au disipat, astfel că prețul combustibilului a avut o contribuție la scăderea inflației cu 0,1 puncte procentuale.

De remarcat că în ceea ce privește scumpirea țigărilor, totul depinde de acciză. Creșterea accizei în aprilie 2018 și în ianuarie 2019 a determinat două salturi ale prețului țigaretelor.

Rata anuală a inflației a crescut, în pofida temperării din trimestrul al treilea din acest an. Creșterile de prețuri au venit de la mărfurile alimentare, în special a produselor din carne de porc.

Creșterea economică a fost la un nivel rezonabil, iar încrederea în economie a crescut. Consumul a avut în continuare o creștere destul de mare susținut de creșeterile de salarii și de creșterea creditării.

Raportul BNR arată că pe piața muncii au continuat distorsiunile, accentuându-se lipsa de corelare între pregătirea candidaților și cerințele angajatorilor. Dinamizarea investițiilor a fost susținută de sectorul construcțiilor, dar, în același timp, industria a dat primele semne de scădere. Scădere care a continuat și în luna octombrie, în special pe segmentul auto. De altfel, exporturile românești ale industriei auto sunt puternic legate de comenzile din Germania.

Cursul de schimb leu-euro este caracterizat de raportul BNR ca fiind într-o cvasistabilitate, în trimestrul al treilea, și de o creștere ușoară a monedei europene în raport de leu, în luna octombrie și pâna la jumătatea lunii noiembrie. Cursul euro-leu este important pentru o economie precum cea românească în care abundă importurile de mărfuri agroalimentare, de produse chimice sau de tehnologie. Orice creștere a monedei europene scumpește mărfurile cu care se aprovizionează populația și agenții economici.

În concluzie, valorile prognozate de BNR pentru inflație sunt de 3,8%, la sfârșitul acestui an și 3,1% la sfârșitul anului viitor. De asemenea, ținta de inflație va ieși puțin în afara intervalului asumat de Banca Națională. Dar estimările arată că anul viitor inflația va reintra în ținta BNR.

Raportul BNR se încheie cu menționarea riscurilor care vin din mediul extern. Este vorba despre o încetinire a creșterii economice, rata medie anuală a inflației din zona euro va rămâne sub nivelul reper de 2%, iar prețul țițeiului este marcat de volatiliate.

Rata inflației pare stabilă, chiar dacă este cea mai înaltă din Uniunea Europeană. Dacă nu se va întâmpla vreo perturbare majoră în economie, sunt șanse ca, anul viitor, rata inflației să coboare. 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 

Cu lupa pe prețuri (AUDIO)