Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CFR Marfă trebuie să returneze statului sute de milioane de euro: "Nepricepere sau rea-voință. Nicio șansă de redresare"

Este greu de găsit o soluţie în cazul problemelor pe care le are compania de stat CFR Marfă, dar nu imposibil – transmite ministrul Transporturilor, Lucian Bode, după ce Comisia Europeană a decis că transportatorul feroviar a beneficiat de ajutor de stat și că trebuie să returneze în jur de 400 de milioane de euro. 

Între timp, directorul CFR Marfă (care avea oricum datorii uriașe) a demisionat, invocând probleme personale. 

Compania nu are nicio șansă de redresare în următorii ani și, cel mai probabil, va intra în insolvență. O altă concluzie: statul a comis erori în lanț, din nepricepere sau rea-voință  -  este evaluarea pe care o face la RFI analistul economic Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizărilor: (...) Separat de faptul că cineva trebuie să plătească modul în care a gestionat această problemă, CFR Marfă nu are nicio șansă de redresare financiară la orizontul unui termen de 4-5 ani. Situația finanicară este proastă, are un cash flow destul de slab  și nu văd de unde să dea acești bani. Va intra în inslovență. Este vorba de nepricepere sau de rea-intenție. (...) Polonezii sau alte țări au respectat această procedură. Ceea ce înseamnă că au reușit să speculeaze foarte bine ceea ce este permis. Nu ce e interzis. Pe când noi am făcut exact contrariul.

Ascultă AICI interviul integral: