Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avem președinte! Ce și-a propus să facă pentru economie

iohannis.jpg

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să retragă decorațiile tuturor celor care au condamnări penale
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să retragă decorațiile tuturor celor care au condamnări penale
Sursa imaginii: 
site-ul Partidului Național Liberal

Președintele României are, evident, conform Constituției, atribuții restrânse în ceea ce privește domeniul economic. În schimb, președintele Iohannis are o clară viziune liberală. Proiectul președintelui Iohannis,„România normală”, își propune modernizarea economiei, trecerea la „noua economie” și eficientizarea funcționării administrației, inclusiv demararea unui proces de descentralizare.

În primul mandat, președintele Iohannis a dus până la capăt proiectul „România educată” care a fost lansat public la sfârșitul anului trecut. Documentul, de 100 de pagini, prezintă o viziune pentru sistemul educațional la orizontul anului 2030, arată problemele din învățământ și propune o serie de soluții.

Ca de obicei, însă, au apărut și opinii critice față de strategia construită la Cotroceni. Principala problemă rămâne, totuși, preluarea coerentă a soluțiilor propuse de proiectul “România educată” de către guvernul Orban.

Constituțional, președintele nu este responsabil de deciziile ecoomice. Dar, șeful statului poate să colaboreze cu guvernul pentru definirea politicilor economice. În acest moment, președintele a ieșit din coabitare, șeful statului și guvernul având aceeași culoare politică.

Între guvernele PSD-ALDE și președintele Iohannis a existat o prăpastie. Acest lucru se va schimba. Chiar Klaus Iohannis a declarat că de la instalarea guvernului Orban a avut mai multe discuții cu acest Executiv decât cu guvernele PSD, în ultimii trei ani.

Cum se pot face reformele despre care se vorbește de cel puțin un deceniu? Prin modernizarea Constituției, spune președintele țării. Care a adăugat, la dezbaterea cu jurnaliștii, că o schimbare a Constituției este imposibilă în configurația actuală a Parlamentului. Dar, în schimb, se pot găsi majorități pentru a îmbunătăți legislația.

Guvernele PSD-ALDE au vehiculat intens creșterea schimburilor comerciale cu China, inclusiv ideea unui parteneriat pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu o companie chineză. Adevărul este că nu se știe cu exactitate în ce stadiu se află acest proiect.

În campania electorală, Klaus Iohannis a precizat că România poate să intensifice schimburile comerciale cu China, dar „nu trebuie să se meargă prea departe în zona colaborării cu state din Asia”. Este un punct de vedere împărtășit de mulți dintre liderii europeni.

Ordonanța 114 din 2018 a fost una din temele de campanie electorală. Ordonanța a speriat investitorii și a inclus, de-a valma, cadouri pentru sectorul de construcții, programe sociale, fonduri suverane și de investiții sau crearea unui pol de putere la Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Klaus Iohannis a numit actul normativ ca „o șmecherie pesedistă pentru a face rost de bani. Ordonanța este în vigoare, a produs mult deranj, iar efectele ei nu sunt simple. Noul guvern s-a apucat deja de o analiză și la administrația prezidențială au fost făcute calcule despre cum se poate reveni la normal”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României are pe agendă și promisiunea de a susține construirea autostrăzilor din partea de est a țării, în principal a autostrăzii Iași-Târgu Mureș. Există, în acest sens, și o lege promulgată de un an de zile, dar pe teren nu s-a întâmplat nimic. Construirea autostrăzii Iași-Târgu Mureș este văzută ca fiind absolut necesară pentru a scoate Moldova din izolare și pentru a ajuta la dezvoltarea acestei regiuni.

După cum se poate vedea, al doilea mandat al președintelui Iohannis are multe dosare de rezolvat în zona economică.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Avem președinte! Ce și-a propus să facă pentru economie (AUDIO)