Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rectificarea bugetară, aproape gata. Cum acoperă Guvernul gaura bugetară?

bani.jpg

Sursa imaginii: 
RFI (arhivă)

Premierul Ludovic Orban vrea ca până marți sa fie definitivat proiectul ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară. 

Există cateva obiective pe care le urmărim, spune premierul. Primul şi cel mai important - să asigurăm resursele financiare pentru toate instituţiile publice şi pentru toate autorităţile locale",  mai explică Ludovic Orban, care a prezentat și celelalte priorități din punct de vedere al rectificării bugetare, și anume plata rambursărilor de TVA și plata concediilor medicale.

Se  va tăia însă din cheltuielile nenecesare. Care sunt acestea? Premierul evită deocamdată să ofere detalii.

Pentru a acoperi gaura din buget, cel mai probabil că Guvernul se va împrumuta – interesant e de văzut însă cât de mare este această gaură ș în ce condiții se va împrumuta  totuși Executivul, spune profesorul în economie Mircea Coșea.

Potrivit acestuia, deficitul va fi ținut totuși în frâu.

Se întâmplă întotdeanu, deci Guvernele se împrumută.  Problema este cu cât se împrumută,  la ce dobandă se împrumută,  cât costă banii pe care îi ia. Ei bine aici trebuie să existe explicații suplimentare.

Nu mă îndoiesc că bugetul va fi încheiat, așa se întâmplă întotdeauna. Probabil că va exista o depășire a acelui 3 la sută, dar nu prea mare, probabil că până în 4 la sută.

Rep: Surse din Ministerul de Finanțe spun că vorbim despre un deifict bugetar între 4, 1 – 4, 3 la sută…

M.C: Mă îndoiesc că va fi așa de mare. O să vedeți  la sfârșitul anului că o să fie mai mic pentru că un astfel de deficit înseamnă o discuție, dacă nu o negociere cu UE, și nu știu dacă la acest moment  Guvernul este dispus sa faca asa ceva, Deocamdată,  împrumutul rămâne sursa  de bază pentru acoperirea acelei găuri care există.

 
Profesorul în economie, Mircea Coșea, intervievat de Andreea Orosz