Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Economia globală riscă să intre într-o stagnare „seculară”. Ce este de făcut?

oecd-logo.png

Sursa imaginii: 
site-ul Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a publicat raportul de toamnă care analizează evoluția economiei mondiale. Prognoza OECD nu este deloc foarte optimistă. Semnele sunt îngrijorătoare. Comerțul mondial este în scădere, încrederea este redusă și investitorii șovăie.

Economistul șef al OECD sintetizează situația: creșterea economică globală va fi anul acesta de 2,9%, cea mai redusă rată de creștere de la criză încoace. În următorii doi ani, creșterea economică la nivel mondial va rămâne redusă, în jurul valorii de 3%.

Conflictul comercial dintre SUA și China a adus prejudicii importurilor și exporturilor de la nivel global. Introducerea de taxe vamale sau incertitudinile legate de aplicarea unor noi taxe au redus nivelul comerțului. De asemenea, prelungirea procesului de Brexit a adus multe semne de întrebare privind taxele vamale după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Este o temă care dă frisoane investitorilor și companiilor care au afaceri în cele două zone.

Încetinirea economiei coincide cu schimbări structurale ale unor economii de anvergură. Cel mai bun exemplu în acest sens este China, o economie care își schimbă modelul economic. Digitalizarea este îmbrățișată de tot mai multe companii chineze, dar și de administrație.

Schimbările climatice sunt o nouă provocare în fața mediului de business. În acest context, este nevoie de acțiuni hotărâte și coordonate ale statelor.

Raportul OECD arată că există în rândul specialiștilor o teamă de stagnare economică pe termen lung. Pentru a ieși din această capcană a stagnării „seculare” este nevoie de o combinație de reforme structurale cu cheltuieli publice bine țintite și cu politici fiscale. Mai clar, schimbările de structură ale economiei trebuie să vină la pachet cu investiții publice și măsuri fiscale de încurajare a afacerilor. Cu atât mai mult cu cât dobânzile sunt extrem de reduse sau chiar zero.

Este un mix la care ar trebui să se găndească și România, dacă, bineînțeles, mai există resurse bugetare pentru a realiza aceste politici.

Ce pot face guvernele? Investițiile publice pentru infrastructura digitală, specifică secolului al XXI-lea sunt esențiale pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Investiții în infrastructura fizică și în tranziția energetică, însemnând trecerea de la combustibili fosili la utilizarea surselor de energie regenerabilă. Ideea este ca schimbările din domeniul energetic să se facă în timp. De asemenea, statele trebuie să încurajeze investitorii, în special cei care reușesc să fie inovativi. Dar pentru toate aceste procese este nevoie de transparență a administrației și a deciziilor acesteia privind fondurile publice.

Discursul economistului șef al OECD se încheie cu un sfat: fiecare trebuie să recunoască și să înțeleagă faptul că timpul schimbării este acum.

În ceea ce privește prognoza pentru România, OECD nu aduce mari noutăți. Se vorbește despre realitățile pe care le știm deja și anume creșterea este solidă, dar obținută pe baza consumului. Cifra de creștere pentru anul acesta este estimată la 4%, iar pentru anul viitor de 3,2%. Încetinirea este clară și cifrele o demonstrează: de la o creștere de 7,1%, în anul 2017, la 3,2%, anul viitor.

Cu toate acestea, cifra de creștere rămâne rezonabilă, problema este legată de calitatea creșterii, adică de nevoia de a trece de la motorul consumului la investiții, inclusiv prin fonduri europene.

Și raportul OECD menționează situația complicată a economiei românești măcinată de deficite, bugetar, comercial și de cont curent.

Analiza OECD este valoroasă, pentru că ne arată încotro se îndreaptă economia globală, iar decidenții români trebuie să ia aminte la ce se întâmplă în lume.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Constantin Rudnițchi despre raportul privind prognoza de toamnă publicat de OECD.