Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Principala provocare a Guvernului Orban: mărirea pensiilor cu 40%

orban.jpg

Guvernul anunță asumarea răspunderii pe două pachete de legi
Guvernul anunță asumarea răspunderii pe două pachete de legi

Principala provocare a Guvernului Orban o reprezintă mărirea pensiilor cu 40%. Premierul Ludovic Orban dă asigurări că în 2020 această majorare se va face pentru că, spune șeful Guvernului, ”există o lege în vigoare pe care intenționăm să o aplicăm”.

Reacția lui Ludovic Orban vine după ce economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a atras atenția că prorogarea legii pensiilor este singura soluție ca deficitul bugetar să nu explodeze în 2020 și 2021.

Șeful Guvernul spune însă că în an electoral  e puțin probabil ca un Parlament să modifice legea. Ce spun analiștii?

Evident că există aici o contradicție între interesul politic și raționalitatea economică, spune analistul economic Aurelian Dochia.

"Nu avem resurse pentru măririle prevăzute, dar este adevărat că într-un an electoral nu poți să câștigi alegerile ieșind și spunând: renunțăm la toate aceste măriri pentru că, evident, asta din punct de vedere politic reprezintă o pierdere sigură de voturi…Mi se pare că aici interesul politic va prevala. Rezultatul va fi că într-adevăr în 2020-2021 vom asista la o creștere mare a deficitului bugetar, o creștere a datoriei publice care va avea consecințe pe termen mai lung”.

Care vor fi consecințele mai exact? Aurelian Dochia explică: deficitul va sări, România va intra în procedura de deficit excesiv în UE, care este ea însăși un proces care durează și nu are consecințe imediate, va trebui să prezinte Bruxelles-ului niște planuri de revenire la echilibrul bugetar, dar asta poate să dureze doi-trei ani, mai ales în condițiile în care România nu este singura țară europeană care se află într-o asemenea situație.

Dar cel mai important și cu impact imediat va fi faptul că este foarte posibil ca piețele financiare să devină mai reticente în finanțarea datoriei românești, poate să ducă la o creștere a costurilor de finanțare, care sunt deja destul de mari și cele mai mari din Europa." mai spune analistul economic Aurelian Dochia.

 
Analistul economic, Aurelian Dochia