Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un pic de ordine în avalanșa de idei economice

euro.jpg

Sumedenia de teme economice ne arată noua situație în care se află bugetul.
Image source: 
pixabay.com

Suntem bombardați cu știri economice. Doar ieri, bunăoară, ministrul finanțelor a vorbit despre rectificarea bugetară. Președintele Klaus Iohannis a spus câteva cuvinte despre bugetul pe anul viitor. Guvernatorul Băncii Naționale a României a avut câteva considerații referitoare la starea actuală a economiei, iar Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului fiscal, și Florin Georgescu, prim vice-guvernator al BNR, au avut un scurt dialog în contradictoriu pe tema impozitării progresive a veniturilor.

Mai adăugăm declarațiile actualului președinte al Consiliului fiscal, Daniel Dăianu, și cele ale economistului-șef al BNR, Valentin Lazea, referitoare la imposibilitatea aplicării anul viitor a creșterilor de pensii stipulate în lege. Și, pentru a avea tabloul complet, să notăm și observațiile asupra rectificării bugetare făcute de politicieni din opoziția actuală.

Să trecem în revistă esențialul. Minstrul Cîțu a explicat alocările bugetare efectuate cu ocazia rectificării și implicit motivele pentru care deficitul bugetar sare anul acesta la 4,4% din PIB. Explicația este destul de simplă. Pe de o parte, guvernul a hotărât să achite datoriile pe care instituțiile publice le au către companii. Pe de altă parte, o serie de cheltuieli esențiale pentru funcționarea statului, nu erau prinse în buget.

Drept urmare au fost alocați mai mulți bani pentru: decontarea concediilor medicale restante de cîteva luni de zile, facturi din programul de dezvoltare locală, pensii și alocații pentru copii, returnarea TVA, medicamente, programul Tomata, creșterea salariilor medicilor și pentru plata unor diferențe salariale cuvenite profesorilor pentru perioada 2008-2011. Adică, atunci când, din cauza crizei economice, nu s-a mai aplicat legea de creștere a salariilor din învățământ.

După cum putem vedea, lista este impresionantă și ne putem întreba ce conținea, totuși, bugetul făcut de guvernul PSD-ALDE la începutul acestui an?

Principiile acestei rectificări sunt clare. Se alocă bani pentru plata datoriilor statului, ceea ce în esență este corect. Problema este aceea că efectuarea acestor plăți duce deficitul bugetar la peste 4% din PIB. Merită? Pentru a nu se ajunge la un blocaj financiar, măsura este utilă.

Ionuț Dumitru a făcut un calcul teribil: în anul 2021, cheltuielile de personal și de asistență socială (în special, pensiile), vor reprezenta 94% din veniturile bugetare colectate. Cheltuielile cu salariile au ajuns la 12% din PIB, față de 10% cât erau înainte de criză. Cheltuielile cu pensiile vor crește de la 9%, anul acesta, la 14% din PIB, în următorii ani. Ionuț Dumitru a avut o expresie elocventă spunând: „pe partea de cheltuieli bugetare toată lumea vrea să fie de stânga, iar pe partea de venituri toți vor să fie de dreapta, inclusiv partidele de stânga”. Referirea este la faptul că au crescut mult cheltuielile bugetare, dar veniturile colectate au rămas la cele mai joase niveluri din Uniunea Europeană.

Guvernatorul BNR ne-a oferit o șaradă a rezolvării în timp a deficitului bugetar. „Corecția deficitului extern trebuie făcută prin corecția deficitului public. 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal și atunci să terminăm cu discuțiile despre curs”, a spus Mugur Isărescu. Declarația a fost interpretată ca un semn hotărât al băncii centrale de a apăra leul prin intervenții de piață. Vom vedea.

În concluzie, toată lumea caută soluții, are idei și propune măsuri. Nu de puține ori, ideile sunt complet diferite. Cel mai bun exemplu, în acest sens, este creșterea pensiilor pe anul 2020 cerută de lege. Unii economiști pledează pentru o eșalonare a creșterilor, alții, din guvern, nici nu vor să audă de o amânare.

Este normal să existe o diversitate de opinii. Situația este complicată. A avut loc o schimbare a guvernului, deficitul a crescut, iar cheltuielile de anul viitor îngrijorează. Ne aflăm, așadar, într-o altă realitate a economie românești. Rozul a fost înlocuit cu gri. Triumfalismul cu realismul. Soluțiile pentru echilibrul bugetar sunt mai complicate, dar nu imposibile.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Un pic de ordine în avalanșa de idei economice (AUDIO)