Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria, promovată și lăudată pentru progresele economice. De ce rămâne România în urmă?

Bulgaria a fost promovată o treaptă de agenția de evaluare financiară Standard&Poors. Este un rating mai bun decât cel al României, același pe care îl are o altă țară vecină: Ungaria. În evaluarea sa, agenția americană a lăudat performanțele fiscale ale Sofiei și progresele făcute pentru aderarea la euro. 

Bulgaria ne depășește deja cu mult și arată României că acolo unde există o strategie și voință politică, se poate face performanță, e de părere analistul economic Dragoș Cabat: 

Au avut un plan mult mai strict de care s-au ținut. O schimbare a structurii economice, investiții foarte bune în infrastructură. Politici fiscale foarte clare, în așa fel încât deficitul se încadrează foarte bine în ținta de 3%. Au fost consecvenți și până la urmă voința politică este cea care contează. (...) Au luat lucrurile simplu. Nu au inventat nimic, ci au copiat pur și simplu, cu ajutor de la toate instituțiile UE și internaționale. Au copiat politicile cele mai bune din Uniunea Europeană și iată că rezultatele se văd foarte clar. 

 

Ascultă AICI interviul integral: