Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA amenință cu taxarea cu până la 100% a importurilor din Franța

branza_franta.jpeg

Brânzeturi franțuzești într-un magazin din Paris
Image source: 
Charles Platiau, REUTERS via France24

Guvernul american a anunțat la începutul acestei săptămâni că are în vedere impozitarea cu până la 100% a mai multor categorii de produse importate din Franța, printre care șampania, brânzeturile, obiecte de marochinărie etc, în valoare totală de 2,4 miliarde de dolari, relatează France24, care citează AFP.

Reprezentanții Autorității americane pentru comerț au precizat că seria de taxe aplicate de Franța pentru produsele IT&C americane importate, cunoscută sub numele de ”Secțiunea 301”, ”nu respectă principiile internaționale privind politicile de taxare și afectează companiile americane”, printre care Alphabet Inc's Google, Facebook Inc, Apple Inc și Amazon.com Inc.

Totodată SUA va analiza modul în care sunt impozitate produsele americane digitale exportate în țări ca Austria, Italia sau Turcia, a precizat reprezentantul american pentru comerț Robert Lighthizer.

”Departamentul pentru Comerț se concentrează pe analiza politicilor protecționiste ale statelor membre UE, care vizează, în mod incorect, companii americane din domeniul digital”, a subliniat el.

Departamentul a lansat o dezbatere publică pe această temă în SUA, ale cărei concluzii sunt așteptate pentru 14 ianuarie 2020, dar nu a precizat data intrării efective în vigoare a măsurii de impozitare cu până la 100% a produselor franțuzești.

Membri ai guvernului francez, inclusiv ministrul de finanțe, Bruno Le Maire, au declarat marți că Franța și UE sunt gata să riposteze dacă amenințările părții americane vor fi puse în aplicare.