Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii față cu bunăstarea financiară

bunastare.jpg

Un studiu realizat la nivel european arată situația bunăstării financiare din 24 de state. Este vorba despre plata facturilor, despre nivelul economisirii sau cel al împrumuturilor. România se află la câteva categorii în subsolul clasamentului.
Sursa imaginii: 
Pixabay (Ilustrație)

Ne plătim facturile la timp? De la cine ne împrumutăm? Cum facem plățile? Sunt câteva întrebări la care studiul la nivel european realizat de compania Intrum oferă răspunsuri, inclusiv pentru România.

Iată, mai întâi pozițiile ocupate la nivel european. În ceea ce privește capacitatea de a plăti la timp facturile, România se află pe locul 21 din cele 24 de state incluse în analiză. La indicatorul liberatate de credit consumatorii români stau mult mai bine, se află pe locul șase. La economisire, suntem pe penultimul loc din cele 24 de state europene analizate. Alfabetizarea financiară găsește România aproape de medie, pe poziția a 13-a. În ceea ce privește bunăstarea financiară, România se află pe locul 19.

Iată câteva detalii. Românii sunt încrezători că își pot plăti facturile. Cel puțin în declarații. În practică, însă, 43% din cei care au răspuns sondajului au întârziat cel puțin o dată în ultimul an cu plata facturilor.

O treime dintre români mai rămân cu o jumătate din salariu, după ce își achită facturile. Iar în ceea ce privește prioritatea plăților, ierarhia este următoarea: utilități, internet, comenzile online și cardul de credit.

La nivel european, Germania și Danemarca se află pe primele locuri în ceea ce privește capacitatea de plată a facturilor, iar pe ultimele locuri sunt Portugalia și Grecia. Interesant este că la extreme se situează state din flancul nordic și cel sudic al Europei.

Cât și de unde se împrumută românii? O cincime din cei care au răspuns sondajului se împrumută lunar cu sume cuprinse între 10% și 25% din salariu. Iar sursele pentru împrumut sunt prietenii (72%), banca la care au conturile (23%) și 8% de la instituții financiare nebancare. Libertatea de credit este un indicator care ia în calcul frecvența împrumuturilor, ponderea valorii acestora și venitul gospodăriei. Pe primele locuri, în Europa, se află Ungaria și Cehia, iar pe ultimele poziții sunt Danemarca și Olanda.

Cât economisesc românii? Media sumelor economisite este de 11% din salariu. Iar obiectivele avute în vedere pentru sumele economiste sunt: cheltuielile neprevăzute, vacanțele, siguranța vieții și momentul pensionării.

Cu toate acestea, doar 30% din românii chestionați sunt încrezători că vor avea un stil de viață confortabil, iar 72% dintre români nu pot susține o cheltuială neprevăzută mai mare de un salariu. În aceste condiții, România se află pe penultimul loc.

La nivel european, pe primele locuri în materie de economisire, se află Suedia și Elveția, iar pe ultimul loc, după România, se află Grecia.

Alfabetizarea financiară este definită de autorii barometrului ca fiind capacitatea de a înțelege cum funcționează banii și economia. Este setul de informații și aptitudini care îi ajută pe consumatori să ia decizii în cunoștință de cauză.

România este peste media europeană, la capitolul alfabetizare financiară, 64% din respondenți susținând că au o educație financiară solidă. Fapt demonstrat și de procentajul de consumatori care au răspuns corect la întrebarea: „dacă ați avea 200 de euro într-un cont de economii cu o dobândă de 2% pe an, cât ați avea în cont după cinci ani?”. Sunt 72% dintre consumatori care au dat un răspuns corect. Ceea ce pare oarecum surpinzător.

Ce ne spune acest raport? Ceea ce știm și din alte surse. Creditele de consum au avut o viteză mare, economisirea a crescut, dar este încă la un nivel modest și, în destul de multe cazuri, facturile sunt plătite cu întârziere.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Românii față cu bunăstarea financiară (AUDIO)