Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Între promisiuni electorale și cheltuieli: Guvernul începe Marea Echilibristică

pensii.jpg

Un studiu CFA România arată că pilonul II de pensii administrat privat este esențial pentru viitorii pensionari.
Un studiu CFA România arată că pilonul II de pensii administrat privat este esențial pentru viitorii pensionari.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

România are o rezervă suficientă pentru a face faţă oricăror presiuni asupra finanţării sau a cursului de schimb, a declarat ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, într-un interviu acordat agenției Bloomberg. Ministrul dă asigurări că în scurt timp va liniști piețele și că guvernul va lua măsuri care să reducă deficitul bugetar.

"Avem o rezervă de mărime adecvată. Dacă va fi nevoie vom interveni pe piaţă şi o vom utiliza", a transmis Florin Cîţu. Ministrul de Finanțe nu a precizat însă care este suma pe care executivul o are la îndemână. 

În interviul acordat Bloomberg, Florin Cîțu a anunțat că până la sfârșitul anului, undeva în următoarele două săptămâni, guvernul va anunța măsuri care să reducă deficitul bugetar, estimate la a trece de 4%, cu mult peste ținta asumată de 3 procente.  Ar urma să fie anunțate în primul rând reduceri de cheltuieli, ale căror efecte să permit României să se înscrie în 3% anul viitor. Întrebat cum se va împăca această strategie cu tendințele globale, unde se estimează că se va produce o încetinire a economiei, ministrul de Finanțe a răspuns că guvernul nu dorește "să apese prea tare pe pedala de frână", fără a detalia însă. 

Din nou, reprezentantul executivului a explicat de ce nu se renunță pur și simplu la creșterea pensiilor cu 40% - decizie a guvernării PSD care pune o mare presiune pe finanțe. "Anul viitor este un an electoral, vor fi două tipuri de alegeri"  - a justificat Florin Cîțu, care a mai spus că România va emite obligaţiuni pe pieţele internaţionale "în prima parte a anului următor".

"Nu văd presiuni prea mari asupra finanţării" – este așadar mesajul generic dat pentru Blommberg, o încercare evidentă de calmare a piețelor și investitorilor. 

2020: O nouă lege a pensiilor? 

În 2020 se va lucra la o nouă lege a pensiilor, care să elimine ”disfuncţionalităţile și inechităţile  - a anunțat premierul Orban, care a promis însă că veniturile vor crește, așa cum se angajase guvernarea precedentă, chiar dacă majorarea punctului de pensie pune o presiune uriașă pe buget. 

Ideea unei legi a pensiilor revizuită a fost preluată și de președintele Klaus Iohannis:

Solicitarea mea pentru guvernul Orban a fost să vină cu un proiect care acoperă necesarul pe anul viitor și să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit de 3% din PIB”, a mai spus președintele Iohannis. 

România este în plină campanie de rebranding, de schimbare a imaginii, crede analistul economic Liviu Moldovan. El reamintește însă la RFI că bunăstarea economiei e dependent de interesul politic și estimează că actualul guvern va face o adevărată echilibristică, mai ales în anul 2021: