Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai poate fi industria motorul creșterii economice?

crestere.jpg

Institutul de Statistică a publicat joi, 5 decembrie, datele privind creșterea economică pe primele nouă luni ale anului.
Institutul de Statistică a publicat joi, 5 decembrie, datele privind creșterea economică pe primele nouă luni ale anului.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Ieri, Institutul de Statistică a publicat datele privind creșterea economică pe primele nouă luni ale anului. Cifrele sunt relevante pentru momentul prin care trece economia românească.

Prima observație este că economia încetinește. O creștere cu 4% pe primele nouă luni arată destul de clar încetinirea economiei. Ce sens mai are să reamintim că prognoza de creștere pentru anul acesta a Comisiei Naționale de specialitate a fost de 5.5%? Doar cu observația că și bugetul a fost construit plecând de la ideea că va exista o creștere economică de 5,5%, iar un nivel mai mic ar fi trebuit să aibă efecte asupra performanțelor bugetare. În sensul că încasările vor fi mai mici.

Culmea este că la nivel nominal încetinirea economiei nu se simte. Adică, estimarea că anul acesta produsul intern brut va ajunge la o valoare nominală de aproximativ 1.000 miliarde lei poate să rămână în picioare. Pe primele trei trimestre, produsul intern brut a fost de 768 miliarde lei, ceea ce face plauzibilă atingerea unui PIB nominal, pe întregul an, de 1.000 miliarde lei.

Explicația acestei aparente anomalii este dată de Consiliul fiscal care arată în opinia pe marginea rectificării că inflația mare avantajează creșterea nominală a PIB. Și dacă procentual există o deviere a creșterii economiei, în loc de 5,5% va înregistra 4%, ca valoare nominală este probabil ca ținta să fie atinsă.

Doar cifre și vorbe. Esențial este că economia încetinește, iar veniturile bugetare, ca procent din PIB, sunt în România cele mai mici din Uniunea Europeană, în afară de Irlanda.

Încetinirea economiei este confirmată de evoluția trimestrială din acest an. Astfel, creșterea economică a fost ca ritm anual, de 5%, în primul trimestru, 4,4%, în trimestrul al doilea, și 3%, în trimestrul al treilea. Este vizibilă încetinirea. Care se confirmă și în evoluția trimestrială care are seria de 1%, 0,8% și 0,6%.

Dar, surprizele neplăcute vin când este vorba despre analiza ramurilor economice care au contribuit formarea produsului intern brut și respectiv la creșterea economică.

Este vorba despre faptul că după o lungă perioadă de timp, industria a avut un impact negativ la creșterea produsului intern brut, minus 0,2%, și o pondere mai scăzută în formarea PIB-ului, respectiv de 22,6%.

Această evoluție ar trebui să îngrijoreze. Ea confirmă ceea ce am văzut începând din această vară și anume o scădere a producției industriale. Dar, situația ar trebui să fie un serios semnal, pentru că în ultimii ani, industria a fost motorul care a tractat economia românească. Industria a avut cea mai mare contribuție atât la formarea produsului intern brut, cât și la creșterea economică.

Să se fi schimbat evoluția industriei românești? Este posibil, pentru că semnalele de scădere vin și de la partenerii economici, respectiv de la statele din zona euro și cu precădere din Germania. Dacă lucrurile vor sta în felul acesta pe termen lung, economia românească va avea o problemă majoră și anume scăderea producției industriale.

Pe primele nouă luni ale anului, agricultura este și ea pe minus. Impact negativ asupra creșterii PIB, minus 0,1%, o pondere în PIB de 5% și o scădere a volumului de activitate cu 4%.

Domeniile care performează în raport de contribuția de creștere a PIB sunt comerțul, 0,9%, construcțiile, 0,6%, tehnologia informației, plus 0,4% și o nouă stea a economiei românești numită activități profesionale, științifice și tehnice, activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport, plus 0,5%.

Ne aflăm în fața unei schimbări mai profunde a economiei în care industria scade în intensitate și aportul este înlocuit de alte ramuri? Deocamdată, nu este sigur. Va trebui să mai așteptăm cîteva trimestre pentru a vedea către ce se îndreaptă economia românească.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.