Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salariul mediu, cu 15% mai mare în 2019. ”Bugetarii au luat avans, mediul privat e mult în urmă”

salariu.jpg

Liderii coaliției PSD-ALDE, reuniti la Sinaia transeaza, astăzi, Legea salarizării unitare
Liderii coaliției PSD-ALDE, reuniti la Sinaia transeaza, astăzi, Legea salarizării unitare

”Atunci când analizăm creșterea cu aproape 15% a salariului mediu net în 2019, trebuie să avem în vedere că veniturile au crescut doar în sectorul bugetar, cel privat râmânând mult în urmă”, a declarat, pentru RFI, Petru Dandea, vicepreședinte al Cartel Alfa. El subliniază că, în ciuda faptului că venitul mediu net este în creștere vizibilă, în continuare 1,3 milioane de români trăiesc în pragul sărăciei, câștigând salariul minim pe economie.

Salariul mediu net a crescut pe finalul acestui an cu aproape 15%, comparativ cu perioada similară din 2018. Cifrele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS) arată că indemnizația medie netă la nivel național a fost în luna octombrie a anului în curs 3116 lei.

Același raport al INS arată că în continuare cel mai bine câștigă salariații din sectorul IT (salariu mediu net 7118 lei), în timp ce cel mai prost plătiți sunt cei care lucrează în industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte (salariu mediu net 1801 lei).

”Cifrele relevă diferența foarte mare de venituri dintre sectorul bugetar și cel privat, dar și faptul că foarte mulți oameni sunt în pragul sărăciei”, spune liderul sindical Petru Dandea, vicepreședinte al Cartel Alfa. El amintește că salariile au crescut foarte mult în sectorul de stat (salariul mediu net se apropie de 4000 de lei), în timp ce în mediul privat indemnizațiile au rămas mult în urmă (salariul mediu net este aproximativ 2700 de lei).

”Pentru ca diferența între cei care câștigă mult și cei care au salarii mici să se reducă e nevoie ca Guvernul să redea putere contractelor colective de muncă, prin care s-ar putea negocia creșteri de salarii pentru anumite categorii”, mai spune Petru Dandea.

În acest context, Petru Dandea comentează și rezultatele unui studiu realizat la nivelul UE și care arată că românii cheltuiesc cei mai mulți bani pe alimente dintre toți cetățenii membri ai UE (aproximativ 27% din totalul veniturilor): ”această statistică arată că avem încă mulți salariați în sectorul privat care trăiesc în zona de sărăcie, 1,3 milioane de români câștigând lunar salariul minim pe economie. Această situație este anormală pentru că, în mod normal, oricine lucrează 8 ore pe zi ar trebui să poată avea un trai decent”.

Ascultă:

 
Petru Dandea, vicepreședinte al Cartel Alfa, despre salariul mediu din România