
Economie
Radiografia socială a Franței. O posibilă explicație pentru „vestele galbene” și rezistența în fața reformei pensiilor
paris.jpg

Recent, Institutul de Statistică francez a publicat o analiză complexă numită „Franța, portret social”, care este o radiografie a situației sociale din ultimele patru-cinci decenii. Sintetic vorbind, în comparație cu anul 1990, francezii trăiesc mai bine, sunt într-o stare de sănătate mai bună, dar sunt îngrijorați cu privire la păstrarea acestui standard de viață pentru anii viitori.
A fost posibilă ascensiunea socială, respectiv „ascensorul social”, așa cum îl numește literatura de specialitate? Studiul arată că, după anul 1970, femeile au avut drum deschis către progresul profesional. În anul 2015, 71% din femeile franceze cu vârste între 35 și 59 de ani, aveau o categorie profesională mai înaltă decât mamele lor. În același timp, anul acesta, în comparație cu anul 1997, sunt cu 12% mai multe femei aflate în progresie profesională.
În materie de progrese realizate pe scara profesională, după anul 1970, femeile au fost principalele beneficiare, bărbații, în schimb, nu au avut o ascensiune semnificativă.
Mobilitatea socială s-a suprapus cu o mai mare acceptare a femeilor la locuri de muncă. În anul 2019, trei francezi din patru cred că femeile pot lucra dacă doresc acest lucru, față de numai 30%, în anul 1979, în timp ce în anii 70, exista percepția că femeile nu ar trebui să lucreze.
În continuare, studiul se întreabă în ce măsură căsătoriile din anii 2000 sunt solide? Răspunsul este că divorțurile au crescut mult după anul 1975, iar separările au devenit în ultimii ani mult mai frecvente. De exemplu, 5% din căsătoriile încheiate în anii 1975 au durat mai puțin de cinci ani, în timp ce pentru căsătoriile din anul 2010, rata a ajuns la 9%.
Studiul conține și o analiză referitoare la evoluția inegalităților din societatea franceză. Contrar ideilor vehiculate în spațiul public, inegalitățile de venituri au scăzut față de anii 70. Evoluțiile au fost însă destul de diferite în timp.
Concret, indicele Gini care măsoară difernța dintre cele mai mari venituri și cele mai scăzute, dintre cei mai bogați și cei mai săraci, a scăzut puternic până la criza din anul 2008. Mai exact, indicele Gini a scăzut până în anul 2013 și, apoi, în anul 2016, s-a stabilizat la un nivel apropiat de cel din anul 1990.
Uneori în pofida realității, francezii sunt tot mai pesimiști față de nivelul lor de viață. Astfel, în anul 1979, 46% din francezi erau de părere că standardul lor de viață se va îmbunăți în următorii 10 ani. Anul acesta, procentul a ajuns la numai 24%.
Acest lucru are loc chiar dacă, în pofida percepției publice, datele statistice arată o creștere continuă a nivelului de trai al francezilor, până la criza din anul 2008, care a marcat o stagnare.
Sentimentul este mai prezent în rândul persoanelor defavorizate. Anul acesta, 30% dintre absolvenții de învățământ superior cred că viața lor se va ameliora, în timp ce dintre tinerii fără diplomă universitară doar 13% cred acest lucru.
În fine, francezii sunt pesimiști și în ceea ce privește starea de sănătate. Chiar dacă și la acest capitol statistica oficială arată că lucrurile sunt în progres, pentru că speranța de viață a crescut continuu în ultimii 40 de ani.
Evoluția manifestărilor sociale din Franța atrage atenția întregii Europe. Chiar îi îngrijorează pe o parte din europeni. De aceea, orice explicație, economică, socială sau sociologică, este demnă de toată atenția.
Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.