Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Consumă românește!” - o campanie pe model Trump, propusă guvernului Orban

fructe.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Mircea Oprea

Deficitul balanţei comerciale (diferența dintre importuri și exporturi) în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2019 a fost de aproximativ 14 miliarde euro în favoarea importurilor, mai mare cu peste 2 miliarde euro decât cel înregistrat în 2018, informează INS. ”Datele sunt îngrijorătoare mai ales pentru cursul leu-euro”, explică la RFI analistul economic Mircea Coșea, care subliniază că Guvernul PSD-ALDE a greșit neluând măsuri de contracarare a creșterii consumului și, implicit, a importurilor. În aceste condiții, Mircea Coșea propune Guvernului Orban o campanie de promovare a produselor românești de tipul celei din SUA.

Economia României încheie anul cu un deficit comercial uriaș care depășește valoarea record de anul trecut și care pune o presiune uriașă asupra leului. Datele INS arată că, în primele 10 luni ale anului, importurile au depășit exporturile cu peste 14 miliarde de euro. Vorbim astfel despre un deficit comercial cu aproape 2,2 miliarde euro mai mare decât cel înregistrat în 2018.

”Vina este în mod special a fostului guvern PSD-ALDE, care a mărit foarte mult salariile bugetarilor generând o cerere și un consum foarte mari, tendințe față de care Executivul trebuia să ia măsuri rapide prin stimularea producției interne pentru export”, declară la RFI analistul economic Mircea Coșea. Ascultă:

Mircea Coșea mai spune că importurile mult mai mari decât exporturile generează o presiune foarte mare asupra leului, care se devalorizează în raport cu euro. În aceste condiții, ”statul ar trebui să se implice în ajutarea și promovarea firmelor și a produselor românești”, pe modelul aplicat recent în SUA. O campanie ”Consumă românește!”, de tipul celei promovate de Donald Trump în SUA nu ar fi deloc rea, e de părere analistul economic. Ascultă:

Mircea Coșea mai afirmă că am ajuns în situația paradoxală ”de a exporta porumb și a importa carne de porc la costuri de 20 de ori mai mari, de a exporta grâu boabe și a importa cocă congelată, de a exporta floarea soarelui și a importa ulei”. La toate acestea se adaugă și importurile masive din timpul campaniilor de reduceri de tipul Black Friday. Analistul economic subliniază că România trebuie să evolueze la capitolul competitivitate și să fie capabilă să genereze produse finite, gata de export.

Ascultă interviul integral:

 
Analistul economic Mircea Coșea, despre deficitul comercial