Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei schimbări care stau în calea fericirii lui Ludovic Orban

În urmă cu câteva săptămâni, premierul Ludovic Orban declara că guvernul pe care îl conduce vrea să fie în favoarea mediului de afaceri.

Ieri, a spus-o din nou, la o întâlnire cu Confederația Patronală Concordia. Dar, premierul a făcut un gest inedit, unic în ultimii 30 de ani și oarecum insolit. A întrerupt ședința de guvern pentru două ore pentru a veni să se întâlnească cu membri comunității de afaceri. Se poate spune că o parte a ședinței de guvern a avut loc în mijlocul oamenilor de business din România.

Nu e rău. Miniștrii din vechile guverne PSD aveau un limbaj focalizat aproape exclusiv pe sectorul bugetar. Majoritatea deciziilor și mesajelor erau îndreptate către aparatul de stat. Acum, o dată cu guvernul Orban, situația s-a schimbat. Executivul este mult mai orientat spre mediul de business. Deocamdată, prin declarații, prin deschiderea către dialog și, probabil, prin viitoare măsuri, actualul Guvern vrea să își dovedească orientarea pro business.

În acest moment, dintre măsurile anunțate de premierul Orban trei sunt foarte complicate. Prima, cea mai dură și cea mai riscantă, este hotărârea premierului de a face o restructurare a aparatului administrativ. “După 1 ianuarie 2020, vom face un audit al structurilor guvernamentale, ministere, autorităţi, agenţii, pentru că vrem să operăm o amplă restructurare”, a declarat ieri premierul Ludovic Orban.

Este o țintă complicată și ambițioasă. Dacă privim în urmă, vom vedea că niciun guvern nu a reușit să ducă până la capăt un program de restructurare. Unele nici nu au încercat, altele, precum guvernul Boc, în timpul crizei, s-au oprit la jumătatea drumului. De aceea, intenția este binevenită. Numai că procesul de auditare și apoi, eventual, restructurare nu va fi simplu și este de așteptat să se lovească de o mulțime de contestări care mai de care mai vocale.

În schimb, Ludovic Orban vine cu câteva idei legate de un parteneriat public-privat. Este vorba despre unele activități ale administrației care vor putea fi derulate în parteneriat cu entităţi ale societăţii civile prin parteneriat public-privat sau printr-un contract de delegare.

A doua măsură anunțată este cea a abrogării unor părți ale Ordonanței 114. Guvernul vrea să abroge partea de energie, respectiv plafonarea prețului la producători pentru energia livrată către persoanele fizice și se dorește reliberalizarea pieței de energie.

La fel, Executivul a anunțat că vrea să abroge toate prevederile legate de Pilonul II de pensii, de sistemul financiar-bancar sau de taxa pe comunicații. O altă intenție anunțată este anularea controversatului Fond de Dezvoltare și Investiții care, spune premierul, „a generat un brevet despre cum se pot păcăli primarii să facă proiecte, deși nu sunt bani în buget”.

A treia măsură greu de implementat este cea privind pensiile speciale. Uneori, politicienii se inflamează atât de tare pe acest subiect încât ai putea crede că acum rezolvă problema pensiilor. Dar tema este foarte dificilă, pentru că lucrurile sunt foarte încurcate cu pensiile speciale. Unii le definesc într-un fel, alții în altul. Unii spun că pensiile militare și ale magistraților sunt pensii de serviciu, alții că toate pensiile pot considerate speciale dacă nu s-au bazat pe contributivitate.

Personal, aș considera pensie specială o pensie obținută în condiții deosebite, precum vârsta de retragere la pensie sau procentajul exagerat din salariu luat în calculul pensiei. Dar va putea vreun Guvern să rezolve aceste probleme complicate?

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.