Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


BERD și Banca Mondială oferă R.Moldova 100 mln de euro pentru interconectarea energetică cu România

Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstructie și Dezvoltare oferă R.Moldova 100 mln de euro pentru realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România. Comisia politică externă și integrare europeană va propune plenului Parlamentului ratificarea acordurilor cu aceste instituții.

Împrumutul în valoare de 61 mln euro, oferit de Banca Mondială, va fi utilizat pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene Vulcănești – Chișinău. De asemenea, urmează a fi construit un nou sediu pentru „Moldelectrica”, inclusiv un centru nou de dispecerat, să fie modernizat sistemul de management electric, precum și să fie instalat un nou sistem de management al contorizării.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda Republicii Moldova un grant în valoare de până la 39,94 mln euro pentru implementarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România. 

”Acordul va facilita implementare proiectului de interconexiune a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României, lucru care va permite crearea unei piețe de energie electrică transparentă și competitivă în țara noastră și integrarea acesteia cu piața regională de energie electrică a UE. Acești bani vor fi folosiți pentru construcția, echiparea și punerea în funcțiune rețelele de interconectare electrică dintre Republica Moldova și România. Este vorba despre construcția unei stații back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 KV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare din Chișinău și Vulcănești”, susțin deputații moldoveni.

Acordul de grant dintre Republica Moldova, Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind implementarea Proiectului ”Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza I” a fost semnat la 26 septembrie 2019. Termenul de valabilitate a acordului de grant este 21 iunie 2025. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre împrumutul acordat R.Moldova de BERD și Banca Mondială