Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul taie aproape un milliard de euro de la PNDL. Cum primesc vestea baronii locali?

Guvernul Orban reduce drastic din bugetul PNDL pentru anul viitor. Ar urma ca fondurile să se subțieze cu aproape un milliard de euro, în condițiile în care executivul se zbate să țină deficitul sub control, iar PNDL, au acuzat multe voci de-a lungul timpului, a devenit un instrument politic prin care banii se duc de la centru către proiecte clientelare. 

 

Este o decizie riscantă în plan politic, crede jurnalistul Cristian Pantazi. Și asta pentru că și în PNL sau în partidele care susțin guvernul există baroni locali și interes pentru banii din PNDL. În egală măsură însă, este un moment ideal pentru a regândi cu totul acest program, explică la RFI Cristian Pantazi: 

O inițiativă riscantă din punct de vedere politic. (....) Există o așteptare destul de mare ca fluxul de bani uriaș din PNDL, cu care PSD și-a obișnuit proprii baroni, să  continue și în viitor. Pe de altă parte guvernul Orban este prins între ciocan și nicovală. (...) 

Conducerea centrală a PSD  a avut o grămadă de guri de hrănit în mediul local pentru ca baronii să tragă pentru partid în alegerile europarlamentare și prezidențiale. (...) Este un foarte bun moment să regândească acest program, care este unul necesar. Nu pot fi făcute toate investițiile cu fonduri europene. Ceea ce a început guvernul Orban e corect: să te asigurăi că prioritățile sunt corecte și că finanțarea se duce unde trebuie, nu în buzunarele unor clienți de partid. (...) Am văzut cu ochii mei proiecte care nu se justifică. 

Ascultă AICI interviul integral: