Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Orban anulează posibilitatea de transfer a contribuției Pilonului 2 la stat

pensii.jpg

Pensiile nu vor mai creste in acest an, a anuntat Ludovic Orban
Pensiile nu vor mai creste in acest an, a anuntat Ludovic Orban

Noi corecții pe care le face guvernul Orban: executivul va anula astăzi cerințele de capital impuse administratorilor de pensii private, dar și posibilitatea de transfer a contribuțiilor la stat – ambele măsuri pentru care insistase PSD. 

"În România în ultimii ani lucrurile nu au mers în direcția bună și încercăm să le corectăm din mers, dar vor fi costuri de tranziție pe care le va suporta cineva și nu le putem asuma imediat. Sistemul administrat privat a suferit șocuri semnificative și vom încerca să corectăm chiar astăzi și ulterior vom mai interveni.", a afirmat mnistrul de Finanțe, la un eveniment de profil.

Anularea cerințelor de capital impuse administratorilor de pensii private înseamnă de fapt o intervenție asupra celebrei OUG 114 – care a stârnit nemulțumirea mediului de afaceri. Numai anul acesta, industriei I s-au adăugat cerințe de capital de până la 750 de milioane de euro, potrivit unor calcule ale ASF, citate de profit.ro.

La acea vreme, guvernul Dănilcă impusese măsură fără dezbatere sau consultare prealabilă. Se corectează totodată și și posibilitatea de transfer a contribuțiilor la stat, la Pilonul I. Florin Cîțu a precizat că până acum 540 de participanți au făcut acest pas, înapoi către sistemul public de pensii. 

În fine, ministerul de Finanțe a transmis că va încerca să corecteze și alte prevederi introduse de Ordonanța de Urgență 114, fără a da însă și alte detalii.