Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


2020: buget de tranziție, guvern de tranziție

buget.jpg

Primele date ale bugetului pe anul viitor arată că deficitul bugetar va depăși 3% din PIB. Alocările încearcă să ofere mai multe resurse pentru investiții și absorbția de fonduri europene.
Primele date ale bugetului pe anul viitor arată că deficitul bugetar va depăși 3% din PIB. Alocările încearcă să ofere mai multe resurse pentru investiții și absorbția de fonduri europene.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Toată lumea este de acord că bugetul pe anul viitor va fi unul complicat de realizat și care are în față o mulțime de probleme. Cele mai mari sunt aplicarea legii pensiilor care cere ca în septembrie anul viitor să existe o majorare cu 40% a punctului de pensie și, a doua problemă, este deficitul bugetar care va scădea față de anul acesta, dar va depăși totuși pragul european de 3% din produsul intern brut.

Până acum avem două repere referitoare la bugetul pe anul viitor: strategia fiscală pentru perioada 2020-2022 și primele cifre mari publicate de către Digi24.ro. Desigur, sunt doar primele repere, dar ele oferă o imagine a ceea ce va conține bugetul de stat pe anul 2020.

Mai întâi, strategia fiscal-bugetară arată câteva măsuri pe care le va lua Executivul începând cu anul viitor. Este vorba despre creșterea accizei la țigări, eliminarea plății defalcate a TVA, celebra split TVA pentru care Comisia Europeană a notificat deja România, indemnizațiile pentru demnitari rămân la nivelul acestui an, deci va fi o înghețare a indemnizațiior demnitarilor. De asemenea, valoarea indemnizației pentru hrană se menține la nivelul anului 2019, la fel și indemnizația pentru merit, care se va păstra la valoarea de 6.240 lei. Se va lua și decizia de a se interzice cumulul pensiei cu salariul în instituții publice. Desigur, așa după cum precizează premierul Ludovic Orban măsura nu trebuie înțeleasă în sensul îngrădirii dreptului la muncă. Pensionarii, mai tineri sau mai în vârstă, sunt liberi să lucreze în sectorul privat. În fine, guvernul se angajează să aloce 2% din PIB pentru apărare. Un fapt în consonanță cu angajamentele României față de NATO.

Totodată, în strategia fiscal-bugetară se precizează că, în timp, guvernul va renunța la politicile prociclice, un fapt de salutat dacă se va și realiza, și, totodată, Guvernul se angajează să creeze spațiu fiscal. Măsura este esențială, pentru că se vorbește foarte mult despre investiții, dar practic sumele care pot fi mobilizate sunt limitate.

Guvernul își asumă o depășire a nivelului de 3% din PIB în ceea ce privește deficitul bugetar. Anul viitor, deficitul va fi de 3,58% din PIB, iar în anul 2022, România se va întoarce la un deficit bugetar de sub 3% din PIB, respectiv la 2,77% din PIB, care va respecta în sfârșit regulile europene.

Veniturile bugetare ale anului viitor vor fi de 31,76% din PIB, iar cheltuielile vor ajunge la 35,35% din produsul intern brut.

În completare, publicația Digi24.ro a prezentat și primele cifre ale bugetului. Sunt câteva interesante. Mai întâi de toate, procentual, veniturile bugetare vor crește mai mult decât cheltuielile, respectiv, plus 9,4% față de plus 7%. Este, până la urmă, o dinamică firească în cazul unui buget pentru care se dorește să se reducă deficitul bugetar față de anul precedent. Este interesantă și creșterea generală a cheltuielilor de personal care va ajunge cu 7% mai mult decât anul acesta. Este un ritm echilibrat după ce câțiva ani de zile au fost creșteri ale salariilor bugetare cu peste 20%.

Asistența socială, adică pensiile, urcă spectaculos, fapt normal dacă ne gândim că Guvernul a anunțat că va aplica prevederile legii. Sunt desigur o serie de instituții care vor primi mai mulți bani decât în bugetul pe anul acesta, cum ar fi Ministerul Fondurilor Europene (în speranța că se va mări ritmul de absorbție a banilor europeni) și Ministerul Transporturilor (tocmai pentru a realiza proiecte de infrastructură). Ministerele care pierd bani sunt Agricultura, Dezvoltarea Regională și Sănătatea. Vom vedea care vor fi proiectele la care se va renunța pentru a permite o scădere de fonduri.

În concluzie, bugetul pe anul viitor este construit cu atenție. Principalul obiectiv a fost să facă un prim pas pentru a reduce deficitul bugetar și, în același timp, pentru a aloca mai mulți bani pentru investiții și absorbția de fonduri europene. O să vedem anul viitor dacă iese acest calcul.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
2020: buget de tranziție, guvern de tranziție