Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scăderea TVA, o bună dovadă de iresponsabilitate politică

Vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în 2020? (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Lucrurile ar putea părea meschine, dacă nu ar fi de-a dreptul periculoase. Inițiativa de scădere a cotei de TVA de la 19% la 16% a trecut tacit prin Senat și, ieri, a depășit și Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților.

Totul pare o poliță politică. Proiectul de lege privind reducerea TVA a fost inițiat în luna iunie de către câțiva deputați PNL. Atunci, PSD, aflat la guvernare, nu a susținut modificarea legii. Dar ieri rolurile s-au schimbat. Deputații PSD, acum în opoziție, au votat pentru reducerea cotei de TVA, în timp ce reprezentanții PNL, acum la guvernare, au votat împotriva proiectului.

Măcar totul a fost făcut și spus pe față. Nu a fost vorba despre o strategie politică. Nu a fost decât o revanșă care să arate cât de greu este la putere și cât de multă inconștiență în opoziție.

Dar, dincolo de jocurile politice puerile, tema este foarte complicată din punct de vedere economic. Matematic vorbind, ministrul finanțelor a și calculat potențialul impact al scăderii TVA de la 19% la 16%. Scăderea TVA și creșterea alocațiilor copiilor, un alt proiect adoptat în Parlament, ar sălta deficitul bugetar la 5% din produsul intern brut. În acest punct, lucrurile devin cât se poate de serioase. Nu mai este vorba despre jocuri politice, ci despre o mare problemă economică. Într-un moment în care Guvernul caută soluții bugetare pentru revenirea deficitului în parametri normali, a te gândi că este posibil să scazi TVA și să crești alocațiile pentru copii în disprețul total al efectelor asupra bugetului, este de-a dreptul periculos.

Scăderea TVA nu are susținere economică, în acest moment. Guvernul Orban a anunțat că dorește să renunțe la măsurile prociclice. Iar o scădere a TVA ar fi exact o astfel de măsură. Reducerea TVA ar avea tocmai efectul de crește consumul într-un moment în care acesta s-a mai temperat. Iar reluarea creșterii consumului ar însemna o inflamare a deficitului comercial și, implicit, a deficitului de cont curent. Să nu uităm că România se află într-o zonă critică în ceea ce privește acești indicatori macroeconomici, la ambii înregistrând deficite record pentru perioada de după criza economică.

În plus, nici oamenii de afaceri nu mai solicită scăderi de taxe și impozite. Desigur, nici un om de afaceri sau reprezentant al mediului de business nu își poate permite să clameze public acest lucru. Dar, în întâlniri „off the record”, adică informale, cei mai mulți oameni de afaceri chiar spun că nu mai solicită scăderi de taxe sau impozite. Reprezentanții mediului de afaceri dau dovadă de mai multă responsabilitate decât politicienii, atunci când nu reclamă o relaxare fiscală.

Antreprenorii au memoria crizei. Ei știu că excesele bugetare de acum pot fragiliza situația economiei în momentul în care creșterea economică se transformă în recesiune sau doar în recesiune tehnică.

Politica făcută „după ureche” este oricând nocivă. Cu atât mai mult acum, când economia nu se află în cel mai senin moment. Reducerea deficitului bugetar va însemna eforturi bugetare mari, iar, în acest context, inițiativele parlamentare care reduc veniturile și cresc cheltuielile au un efect de dinamitare a bugetului. Este ca și cum ți-ai tăia singur craca de sub picioare.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Scăderea TVA, o bună dovadă de iresponsabilitatea politică