Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ionuț Dumitru: România riscă să devină oaia neagră a Europei

Ionut Dumitru Romania oaie neagra.jpg

Parlamentul vrea dublarea alocațiilor pentru copii și reducerea TVA (Sursa foto: pixabay)
Parlamentul vrea dublarea alocațiilor pentru copii și reducerea TVA (Sursa foto: pixabay)

O reducere a TVA ar fi o greșeală majoră, declară la RFI economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru. Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților au dat undă verde reducerii TVA de la 19% la 16% și a TVA la alimente de la 9% la 5%. De asemenea, comisiile au decis dublarea alocației pentru copii, de la 150 la 300 de lei. Guvernul Orban respinge aceste măsuri.

Ionuț Dumitru consideră că dublarea alocațiilor pentru copii și reducerea TVA sunt măsuri nesustenabile: ”Fără îndoială, sunt măsuri care nu au sustenabilitate bugetară, impactul bugetar e unul foarte mare (...). Le-aș cataloga ca măsuri populiste, atâta timp cât nu prea există rațiuni economice pentru a face aceste reduceri de TVA, în primul rând, gândindu-ne că la 19% TVA, cât avem cotă standard astăzi, oricum avem a doua cea mai mică cotă din Europa, iar reducerea cotei reduse de 9% la alimente la 5% chiar nu îi văd nici un sens. Nu văd rațiune economică pentru această reducere de TVA”.

În opinia economistului-șef al Raiffeisen Bank, ”probabil că deficitul bugetar va derapa foarte tare. Avem deficit bugetar deja de anul ăsta de patru și ceva la sută, 4,4%, cât s-a stabilit la rectificarea bugetară. Anul viitor se țintea un deficit de 3,6%, care oricum e un deficit foarte mare la scară europeană, următoarea țară în clasament, conform prognozelor CE, ar fi cu doi și un pic la sută deficit bugetar. România oricum și la 3,6% ar fi oaia neagră a Europei în materie de deficit bugetar. Dacă se adaugă și aceste presiuni, ne ducem probabil spre cinci sau chiar mai mult”.

Ionuț Dumitru consideră că o reducere a TVA ar fi o greșeală majoră: ”Nu văd absolut nici un sens pentru care ai mai reduce TVA-ul. Este o greșeală majoră pe care am face-o. În condițiile în care am pune presiune suplimentară pe deficit, ar fi iminentă o retrogradare din partea agențiilor de rating și o penalizare puternică probabil din partea piețelor financiare”.

 
Ionuț Dumitru, despre reducerea TVA și dublarea alocațiilor pentru copii