Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mediul de afaceri: Guvernul Orban creează un precedent periculos pentru democrație

orban_guvern_fb.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Mediul de afaceri avertizează Guvernul Orban să nu acționeze asemănător precedentului Executiv PSD și să aibă politici predictibile pentru mediul de afaceri. La RFI, fostul ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Jianu, spune că „actualul Guvern este mai deschis dialogului, însă faptele sunt mult mai bune decât cuvintele„. Fostul ministru pentru IMM-uri taxează intenția Executivului de a-și asuma răspunderea pe bugetul pe 2020.

”Luna decembrie, denumită tradiţional „luna cadourilor”, tinde să devină o sursă de preocupare pentru mediul de business din România, având în vedere că, în ultimii ani, cele mai importante modificări fiscale au fost adoptate aproape de finalul anului”. Semnalul de alarmă este tras de firma de consultanţă şi audit Deloitte România.

”Apogeul a fost atins în 2018, când am „primit” de Crăciun faimoasa Ordonanţă de Urgenţă 114. Anul acesta, tot în ajun de sărbători, se aduc reparaţii capitale ordonanţei, care, dincolo de beneficii, vin şi cu costuri de readaptare rapidă la noua realitate”, transmite compania.

”Efectul asupra economiei a fost unul complex, pentru că a constat nu doar în taxe noi şi cheltuieli de conformare pentru jucătorii vizaţi, ci şi în dezechilibrarea bugetelor pe anul în curs şi a deciziilor de investiţii (de exemplu, investiţiile în Marea Neagră). Toate acestea au generat reacţii negative în lanţ până la consumatorul final”, mai atrag atenția specialiștii Deloitte.

La RFI, fostul ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Jianu, actual președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, afirmă că într-adevăr mediul de afaceri a fost grav afectat de politicile lipsite de predictibilitate ale fostului Guvern. Totodată, „actualul Guvern este mai deschis dialogului, însă faptele sunt mult mai bune decât cuvintele„ spune Florin Jianu, care subliniază că, pentru a putea susține dublarea alocațiilor, creșterea pensiilor și a salariilor bugetarilor, Executivul trebuie să se ocupe urgent de crearea de investiții. ”Este singura soluție, aceea de a impulsiona economia reală”, spune reprezentantul IMM-urilor.

Florin Jianu mai afirmă că mediul de afaceri salută intenția Guvernului de a abroga aspecte dăunătoare ale OUG 114, dar taxează intenția lui Ludovic Orban de a-și asuma răspunderea pe bugetul pe anul 2020. ”Este o chestiune periculoasă pentru democrație pentru că se creează un precedent periculos pentru viitoarele guvernări”.

Ascultă:

 
Florin Jianu, actual președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, despre predictibilitatea măsurilor Guvernului