Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câți kilometri noi de autostradă va avea România în 2020?

Cati kilometri noi autostrada Romania.jpg

Câţi kilometri de autostradă vor fi inauguraţi în 2020? (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)
Câţi kilometri de autostradă vor fi inauguraţi în 2020? (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)

România ar putea avea anul viitor, în cel mai fericit caz, 57 de kilometri noi de autostradă. Estimarea a fost făcută la RFI de directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea, în condițiile în care în 2019 au fost inaugurați doar 43 de kilometri.

Ionuț Ciurea explică de ce este ritmul lucrărilor de infrastructură atât de lent: ”Din păcate, mergem cu aceleași metehne ca în anii trecuți, ritmul de execuție este prost și foarte prost (...). Noi vorbim de ani de zile despre exact aceleași probleme, despre incompetență, despre birocrația stufoasă, care nu este rezolvată de autorități, despre toată această fugă de răspundere, pe care mai marii companiei de drumuri au manifestat-o. Vedem aceleași probleme și același ritm de execuție. Este un ritm care dacă se menține, ar trebui să ne ducă la o rețea de drumuri de mare viteză, așa cum sunt ele mai nou numite, autostrăzi și drumuri expres, undeva în 45-50 de ani”.

Ce ne așteaptă în 2020? ”La modul sigur vorbind, am avea 23 de kilometri de autostradă noi inaugurați, adică un lot pe A3 de aproximativ 18 kilometri și ciotul de la graniță, tot de pe A3. După aceea, am mai avea undeva la 16 kilometri pe A7, este practic prima autostradă din Moldova, Centura Bacăului, undeva pe autostrada A7 (...). Poate, sperăm noi, să vedem cei 17 kilometri din Sebeș-Alba Iulia inaugurați. Deci haideți să dăm o cifră optimist-realistă de aproximativ 57 de kilometri pentru anul viitor”, spune Ionuț Ciurea.

 
Ionuț Ciurea, despre bilanțul autostrăzilor în 2019 și perspectiva anului 2020