Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creșterea contribuțiilor la Pilonul II irită sindicatele. Dar ce va mai însemna pensia peste 20 de ani?

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Blocul Național Sindical critică planul executivului de creștere a contribuției la Pilonul II de pensii la 6%. Este o măsură care, susține la RFI președintele BNS Dumitru Costin, ar crește povara deficitului bugetar.

În contextul în care s-ar aplica ce vrea domnul Cîțu, deficitul sistemului public de pensii se duce la 2,3% din PIB. (...) Oricum avem deficit, ce-ar fi să mutăm noi la Pilonul II 6%?! Orice procent, cât de mic, îmi crește deficitul. Nu mai discutăm de investiții, de dezvoltare, de servicii, de nimic! 



În evaluarea BNS ineficientă este și eventuala creștere OPȚIONALĂ a vârstei de pensionare. În România, dacă ai peste 45 de ani, oricum nu te mai angajează nimeni, comentează liderul BNS, Dumitru Costin. 

Impactul bugetar al unei eventuale creșteri a contribuției la Pilonul II pe termen scurt este evident negativ, confirmă la RFI economistul Ionuț Dumtru, fostul șef al Consiliului Fiscal. Problema de rezolvat este însă pe termen mediu și lung: adevărata miză este echilibrarea raportului contribuabil / beneficiar, pe fundalul crizei demografice. Cine ne mai plătește pensiile și ce valoare vor avea, dacă nu se iau măsuri, sunt așadar întrebările-cheie, după cum explică Ionuț Dumitru: 



Fără îndoială că nu rezolvă în totalitate problema, dar este o decizie în direcția corectă. Pensia de stat, pensia din Pilonul I nu ne va ajunge și va fi foarte slabă pentru nevoile noastre de la momentul respectiv pentru că nu vor fi resurse financiare. Ceea ce înseamnă că va trebui suplimentată pensia din Pilonul I cu o pensie din Pilonul II, această contribuție obligatorie administrată privat și nu va fi suficientă nici asta. Și dacă ar crește la 6%, la 7%, tot nu va fi suficient. Probabil că din ce în ce mai mulți oameni vor trebui să conștientizeze că e nevoie și de o contribuție suplimentară voluntară în Pilonul III. Îmbinate să asigure un nivel de trai cât de cât decent.

Ascultă aici interviul integral cu economistul Ionuț Dumitru: