Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economia încetinește, prețurile cresc

pib-buget.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ieri, Institutul Național de Statistică a publicat două seturi de date care arată evoluția economiei românești. Este vorba despre datele provizorii privind produsul intern brut în trimestrul al treilea al anului trecut și despre rata inflației în anul 2019. Informațiile sunt relevante pentru că ele ne arată situația în care se află, în acest moment, economia autohtonă.

Așadar, datele noi, dar deocamdată provizorii, ale produsului intern brut confirmă încetinirea economiei. În trimestrul al treilea al anului 2019, PIB-ul a crescut în ritm anual cu 3%.

Dacă privim cifrele de creștere de la trimestru la trimestru, fenomenul de încetinire este și mai clar. Adică, în primul trimestru 2019 economia a urcat cu 1,1%, în al doilea a fost o creștere cu 0,8%, iar în trimestrul al treilea avansul ajunge la numai 0,5%. Reamintim că aceste evoluții se referă la creșterile raportate la trimestrul anterior.

Mai trebuie spus că bugetul de anul trecut a fost construit cu o rată de 5,5%. Diferența este mare, chiar dacă nu avem, în acest moment, datele privind creșterea anuală.

Fără îndoială, există o încetinire a economiei, dar, cu toate acesta, este posibil ca PIB-ul să atingă valoarea nominală de 1.000 miliarde lei. Fostul guvern vedea acest nivel ca o cifră aproape magică. În primele nouă luni ale anului trecut, PIB-ul a ajuns la aproximativ 774 miliarde lei.

Mai trebuie remarcat și modul în care au contribuit sectoarele economice, în trimestrul trei al anului 2019, la creșterea PIB. Este un semnal de alarmă și anume faptul că industria a avut o contribuție negativă, minus 0,6%. Nu este o surpriză foarte mare, pentru că de câteva luni bune industria este în scădere, dar este îngrijorător.

De asemenea, agricultura a avut o contribuție negativă la creșterea PIB, tot minus 0,6%, dar economia a mai fost în această situație. Adică, agricultura nu este, din păcate, nici un motor constant de creștere și nici nu are o pondere importantă în crearea produsului intern brut.

Domeniile care au performat în materie de creștere a PIB sunt construcțiile (a fost, fără îndoială, anul construcțiilor) cu un plus de 0,9%, comerțul a contribuit la creștere cu 0,5% (consumul își arată roadele), la care se adaugă capitolul numit activități profesionale, științifice și tehnice și activități de adminstrare și suport care au avut o contribuție la creștere de 0,6%. Este vorba despre profesioniștii din meseriile liberale și despre centrele suport deschise de diverse companii în România.

Este bine că apar aceste profesii în datele de creștere a PIB, sunt un soi de „sânge proaspăt”, chiar dacă zona de suport este cu o valoare adăugată relativ redusă.

Iată și câteva cifre privind inflația pe anul trecut. Rata anuală este de 4%, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, cea mai mare creștere fiind înregistrată de mărfurile alimentare, plus 5% pe întregul an. Tarifele serviciilor prestate au crescut cu 4,16%, ceea ce parțial explică și constatarea privind contribuția tot mai importantă a serviciilor profesionale la produsul intern brut.

Iată și câteva produse și servicii „campioane” la creșterea prețurilor și tarifelor în anul 2019. La mărfuri alimentare: cartofi - 23%, fructe proaspete - 18%, carne de porc – 11%. La mărfuri nealimentare: produsele din tutun – 8%, combustibilii – 6% și cărțile, ziarele și revistele – 4%.

În fine, serviciile au ca podium serviciile de apă, canal și salubritate – 6,5%, telefonia – 6% și serviciile poștale – 5,71%. Concluzia este destul de simplă. În anul 2019, a încetinit creșterea economică și au crescut prețurile. Este prețul plătit de o economie care a fost forțată să crească.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Economia încetinește, prețurile cresc (AUDIO)