Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un sistem fiscal de tip „șvaițer”. Cum se poate aduce la normalitate

labirint.jpg

Un sistem fiscal de tip „șvaițer”. Cum se poate aduce la normalitate
Un sistem fiscal de tip „șvaițer”. Cum se poate aduce la normalitate
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Ne aflăm într-un moment în care toată lumea caută soluții și idei pentru îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare. Sau pentru o mai corectă echilibrare a impozitelor, taxelor și contribuțiilor plătite de contribuabili.

În acest context, avocatul specializat în fiscalitate, Gabriel Biriș, a prezentat pentru publicația online hotnews.ro o serie de propuneri pentru îmbunătățirea legislației fiscale și implicit a veniturilor bugetare. Avocatul Gabriel Biriș pleacă de la realitatea că modul în care este așezată povara fiscală asupra diverselor categorii de contribuabili creează o problemă de echitate socială sau chiar, în unele situații, conduce chiar la frustrare socială.

Iată câteva elemente constatate de Gabriel Biriș. Angajații din sectorul de tehnologia informației și cei din construcții nu plătesc impozit pe venit. Nivelul impozitului pe venit este de 10% din momentul în care legea a prevăzut trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Tema este controversată și se pot găsi argumente în favoarea ambelor abordări și anume ca unele categorii profesionale să achite sau să fie scutite de la plata impozitului pe venit.

A sosit, însă, timpul ca toți angajații să plătească impozitul pe venit. Indiferent de specificul ramurii și de așa-zisa importanță a sectorului pentru economie. Altfel, drumul va fi în sens invers, adică tot mai multe profesii vor solicita scutirea de la plata impozitului pe venit. Și, ca în cazul pensiilor speciale, poate că vor obține această facilitate fiscală.

Și în ceea ce privește plata contribuțiilor pentru asigurările de sănătate există o serie de discriminări. Respectiv, Ordonanța 114 a introdus prevederea ca angajații din construcții să nu plătească asigurarea de sănătate, dar în schimb beneficiază de servicii medicale. De altfel, salariații din sectorul construcțiilor nu plătesc nici contribuțiile pentru pilonul doi de pensii administrate privat. Tot conform celebrei ordonanțe 114.

Gabriel Biriș mai precizează o distorsiune care există, de data aceasta a sistemului de salarizare. Este vorba despre sporul pentru condiții vătămătoare de muncă de 15% încasat de angajații din sectorul bugetar care lucrează în clădiri care au antene montate. Acest spor nu este aplicat și pentru sectorul privat, deși o parte dintre salariați lucrează în aceleași condiții. De aceea, propunerea este ca sporul pentru condiții vătămătoare să nu mai fie aplicat angajaților din sectorul public.

O altă ciudățenie a sistemului fiscal este că doar 5% din companiile românești mai plătesc impozit pe profit. Este vorba despre companiile medii și mari. Introducerea impozitării pe cifra de afaceri pentru companii cu venituri de până la un milion de euro a dus la această situație. Este, într-adevăr, un mod mai simplu de a calcula impozitul pe care îl are de plătit o companie, dar în felul acesta s-a generalizat impozitarea asupra cifrei de afaceri.

Impozitul pe profit, sau mai exact impozitarea pe cifra de afaceri, are o serie de excepții și anume așa-numitul impozit specific aplicat pentru industria ospitalității, adică pentru hoteluri, restaurante sau baruri. Gabriel Biriș oferă și câteva calcule care arată că impozitul specific pentru hotelurile și restaurantele mari este extrem de redus.

În concluzie, România are un sistem fiscal măcinat de discriminări, de facilități sau de portițe legale de reducere a plății taxelor, impozitelor sau contribuțiilor sociale.

Cu o exprimare mai puțin academică se poate spune că sistemul fiscal este „șvaițer”. Fiecare găsește câte o portită pentru a se strecura printre prevederile legale. În aceste condiții, nu este de mirare că veniturile bugetare ale României sunt cele mai mici din Uniunea Europeană.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Un sistem fiscal de tip „șvaițer”. Cum se poate aduce la normalitate (AUDIO)