Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Economist: Virusul din China va afecta economia globală, dar panica o ia uneori înaintea evenimentelor

economist_aurelian_dochia_virus_china_impact_economie.jpg

Polițist din Beijing, cu mască sanitară (Foto: AFP/Nicolas Asfouri)
Polițist din Beijing, cu mască sanitară (Foto: AFP/Nicolas Asfouri)

Noul tip de virus din China va avea un impact negativ asupra economiei internaționale, avertizează economistul Aurelian Dochia. El atrage atenția la RFI că România nu este ferită de consecințele economice ale acestei epidemii, dar crede că efectele vor fi mai degrabă indirecte.

Aurelian Dochia spune că ”fără îndoială, va exista un impact negativ al acestei epidemii în China, întrucât China este a doua cea mai mare economie din lume și în cazul în care creșterea economică din China se reduce semnificativ în acest an, în 2020, multe alte piețe vor resimți, de la cea americană la cea europeană și indirect, fără îndoială și cea românească, deși noi nu suntem expuși direct la economia chineză atât de mult, dar suntem indirect, prin ceea ce se întâmplă în Germania, în Italia, în Franța, partenerii noștri comerciali cei mai importanți. Putem fi siguri că deja, o influență asupra creșterii economice din 2020 are acest eveniment, am văzut deja că foarte multe piețe financiare au reacționat”.

Economistul atrage atenția că ”există și riscul ca lucrurile să se degradeze și datorită unei panici care se instaurează, fără a fi neapărat justificată. De multe ori, panica o ia cu câțiva pași înaintea evenimentelor și există un mare-mare risc ca o astfel de panică să afecteze negativ, mai mult decât ar trebui să afecteze un asemenea eveniment”.

 
Aurelian Dochia, despre efectele virusului din China asupra economiei mondiale