Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deficitul bugetar, la cote alarmante | Coșea, la RFI: Da, pensiile trebuie să crească, dar treptat

romania_bani.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România a încheiat 2019 cu un deficit de 4,6% din PIB, cu mult peste limita de 3% prevăzută de tratatele economice internaționale. Anunțul a venit marți de la ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care a subliniat că vorbim despre o valoare mai mare chiar decât cea anticipată de guvern la rectificarea bugetară din noiembrie 2019. Economistul Mircea Coșea formulează, la RFI, câteva direcții esențiale pentru menținerea economiei pe linia de plutire.

„Din legea inițială trecută în Parlament au venit toate problemele în 2019. Au fost facturi acumulate ani de zile care trebuiau plătite”, a explicat ministrul într-o conferință de presă. El a precizat că deficitul a crescut cu 0,2% din PIB în parte din cauza plății sumei de 0,91 miliarde de lei către frații Micula și pentru că nu au fost încasați 1,3 miliarde de lei din dividende de la companiile de stat. „Sunt două lucruri pe care nu le-am putut estima și evita”, a spus Florin Cîțu.

În aceste condiții, ”principala problemă a Guvernului Orban va fi reprezentată de cheltuielile sociale care trebuie achitate treptat”, explică la RFI analistul economic Mircea Coșea, care se referă în mod special la creșterea pensiilor cu 40% prevăzută pentru toamna acestui an.

Mircea Coșea mai afirmă că, pentru a face rost de bani, Guvernul Orban trebuie să înceapă urgent un proces de modernizare a economiei prin creșterea competitivității și a gradului de tehnologizare.

În plus, digitalizarea ANAF și combaterea evaziunii fiscale trebuie să fie ținte pentru guvernul Orban, e de părere Coșea.

Analistul economic mai explică faptul că, dacă nu va reuși să facă rost de bani și va alege să mărească pensiile în conformitate cu calendarul stabilit de fosta guvernare PSD, România nu va avea altă soluție - în contextul creșterii deficitului bugetar - decât să se împrumute de pe piețele internaționale la costuri foarte ridicate.

Ascultă:

 
Economistul Mircea Coșea, despre economia României