Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit în lacrimi

brexit.jpg

Parlamentul European a aprobat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Urmează Consiliul și ce este mai greu: negocierile comerciale.
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Ieri, la începutul ședinței de la Bruxelles pentru votarea Brexit, Parlamentul European a produs unul dintre cele mai emoționante momente din istoria modernă a instituțiilor legislative.

Deputații europeni s-au ridicat, s-au ținut de mână și au cântat timp de două minute o melodie scoțiană care se traduce în limba română astfel: Nu este decât un „la revedere”.

Momentul a avut o încărcătură emoțională aparte, unii dintre deputați au terminat cântecul în lacrimi și îmbrățișându-se, la fel cum doi vechi prieteni, două rude de sânge, se despart după foarte mulți ani.

A fost multă emoție, fără îndoială, în Parlamentul European. Iar momentul a fost, cu siguranță, pregătit. Recunosc că nu ascultasem melodia, am căutat-o și am găsit-o. Este un cântec tipic scoțian, în care se aud celebrele cimpoaie, care se cântă la înmormântări sau la trecerea dintre ani, și trebuie să spun că mi-a plăcut cel mai mult interpretarea lui Rod Stewart. Bineînțeles, și cea a deputaților europeni.

Acum, plecarea Marii Britanii este deja un fapt împlinit. Iată câteva date despre ce va însemna Uniunea Europeană fără Marea Britanie. Astfel, schimbările vor viza aspecte demografice, strategice sau economice. Prin plecarea britanicilor, populația Uniunii Europene se reduce cu 66 milioane de persoane, minus 13%, ajungând la numai 447 milioane de oameni.

Totuși, Uniunea își păstrează locul trei pe podiumul mondial, după China, 1,4 miliarde de locuitori, și India cu 1,3 miliarde de persoane, dar înaintea Statelor Unite, cu 328 milioane de locuitori.

În ceea ce privește produsul intern brut, Uniunea Europeană pierde un PIB de aproximativ 2.800 miliarde dolari ajungând la 16.000 miliarde dolari. Chiar și așa, Uniunea Europeană rămâne al doilea bloc comercial al lumii, după SUA, care are un PIB de 20.500 miliarde dolari și înaintea Chinei, cu un PIB de 13.400 miliarde dolari.

Un alt simbol al Marii Britanii este City-ul londonez, adică industria financiară. În Regatul Unit, serviciile financiare angajează aproximativ 1,1 milioane de salariați, jumătate dintre ei fiind în Londra. În total, sectorul financiar aduce o contribuție în PIB de 132 miliarde de lire sterline, ceea ce înseamnă aproximativ 7% din produsul intern brut.

Londra a cedat în urmă cu doi ani primul loc în lume în materie de piețe financiare, fiind devansată de New York. În acest moment, este greu de estimat impactul Brexitului asupra pieței financiare londoneze, mai ales că unele companii și-au anunțat mutarea parțială pe continent. Ceea ce se știe cu siguranță este că Uniunea Europeană rămâne cu piețele de la Frankfurt și de la Paris, care însă nu se pot compara în niciun caz cu Londra.

Sistemul educațional european pierde prin ieșirea Marii Britanii din Uniune, pentru că insularii erau singurii care rivalizau în materie de calitatea învățământului universitar cu americanii.

De exemplu, în clasamentul Shanghai, de referință pentru sistemul universitar mondial, primele patru universități europene sunt britanice, Cambridge și Oxford fiind pe poziția a treia și respectiv a șaptea. După Brexit, primele universități europene vor fi de la locul 25 în jos.

Exemplele pot continua. Dar, mai important este că de săptămâna viitoare, începe cu adevărat partea cea mai grea a Brexitului și anume negocierea acordului comercial. Acolo nu va mai fi loc de nostalgii și de lacrimi, ci de duritate și pragmatism.

Negocierile cu frații noștri britanici nu vor fi deloc simple, pentru că nu este deloc simplu să negociezi spargerea unor piețe comune, a persoanelor, mărfurilor și capitalurilor.

Am început cu evocarea melodiei scoțiene din Parlamentul European. Concluzia este tot în linie muzicală. Oricât de multe bariere se vor pune din cauza Brexitului mișcării persoanelor, mărfurilor sau banilor, noi, europenii, nu vom putea fi opriți să ascultăm Beatles, Queen sau Pink Floyd.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.