Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China: Companiile pierd peste 400 de miliarde de dolari, din cauza coronavirusului

china_coronavirus.jpg

Image source: 
https://www.pexels.com

Epidemia de coronavirus afectează puternic bursele și provoacă pierderi massive companiilor chineze, care au pierdut peste 400 de miliarde de dolari. Într-o încercare disperată de a calma piețele, Banca Centrală a Chinei a injectat masiv lichiditate în piață, dar efectul a fost unul limitat: investitorii au fugit de yuan, iar petrolul, minereul de fier, cuprul și alte materii prime tranzacționate la Shanghai au suferit și ele scăderi importante. 

 

Trebuie să fim prudenți: toate scenariile sunt deschise. Suntem abia la începutul unui fenomen care are potențialul de a produce efecte globale, explică la RFI economistul Aurelian Dochia: 

Există pe de o parte  riscul unei pandemii care ar putea să aibă efecte globale. Există și posibilitatea să fie un fenomen care se stinge de la sine. (…) Este bună injecția de lichiditate, dar nu știm încă dacă este suficientă pentru a rezolva problemele.(…)

Evident că mișcările astea (coronavirusul și războiul comercial) se agravează una pe alta. Din păcate ele vin într-un moment în care întreaga economie mondială este destul de fragilă. 

Ascultă AICI interviul integral: