Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băncile stau pe bani mulți. Și cele germane și cele românești

Băncile germane au atât de mulți bani încât nu mai au unde să îi depoziteze. Păstrând porporțiile și băncile românești au prea mulți bani atrași de la clienți.

Presa europeană atrage atenția asupra situației speciale în care a ajuns sistemul bancar german. Expresia folosită de Bloomberg și Les Echos este că băncile germane stau „pe un munte de bani”. Este mai mult decât o metaforă, este o realitate, pentru că datele publicate la sfârșitul săptămânii trecute de Bundesbank, banca centrală germană, arată că băncile comerciale au foarte mult cash.

Mai exact, băncile germane au 43,4 miliarde euro cash. Sunt atât de mulți bani încât băncile au probleme cu depozitarea lor. De exemplu, societățile bancare au încercat să apeleze la seifurile unei companii germane specializată în depozitarea aurului, dar au fost refuzate, din aceeași cauză a lipsei spațiilor de depozitare. De aceea, băncile au căutat soluții în afara țării. Bancherii se gândesc să depoziteze cash-ul la Banca Centrală Europeană, chiar dacă vor crește costurile asigurării și logisticii.

Pe de altă parte, supralichiditatea pieței face din tezaurizarea cash-ului un adevărat business pentru producătorii de seifuri și pentru companiile de securitate.

În acest moment, nivelul de lichiditate este ridicat, respectiv de trei ori mai mare decât în mai 2014, atunci când Banca Centrală Europeană - BCE - a introdus pentru prima oară o taxă negativă pentru depozitele bancare. În perioada 2014-2019, politica monetară a BCE a devenit tot mai generoasă, în sensul că dobânda de politică monetară a scăzut continuu pâna la zero procente, iar programul de achiziții de obligațiuni a fost reactivat din cauza stagnării economiei mondiale.

În felul acesta, mediul economic a devenit total atipic, cu bani mulți în piață și dobânzi zero. Problema de fond este însă politica Băncii Centrale Europene.

Pe ansamblu, marile bănci europene au o temă comună, cea a gestionării lichidității care nu poate fi transmisă spre credite. Este interesant, de exemplu, că o anchetă parlamentară arată că, în anul 2018, băncile germane au plătit către Banca Centrală Europeană taxe de depozitare a banilor lichizi în valoare de 2,4 miliarde de euro.

În Germania, rata economisirii este cea mai ridicată din zona euro, respectiv 10%, dublu față de media zonei euro.

Pe de altă parte, BCE a calculat că politica monetară relaxată a adus o creștere de produs intern brut la nivelul zonei euro, la sfârșitul anului 2018, de 2,7 puncte procentuale.

Păstrând proporțiile, și băncile românești au suficientă lichiditate. Cel mai clar semn în acest sens este că deja unele bănci au desființat depozitele în euro și nici nu mai atrag astfel de depozite.

De asemenea, toate băncile care dețin o cotă de piață semnificativă în România oferă dobânzi extrem de mici la depozite. Cele care mai acceptă depozite în euro, au dobânzi zero pentru depunători. Dobânzile oferite la depozitele în lei abia trec de un procent, iar această situație se aplică într-o economie care nu este în zona euro.

Banca Națională a României are stabilită o dobândă-cheie de 2,5%, iar inflația a fost anul trecut de 4%. Doar aceste cifre ne arată cât de departe se află băncile de evoluția economiei reale.

Dobânzile ridicole practicate de băncile românești sunt dovada că, de fapt, societățile bancare nu au nevoie de lichidități. Mai ales de euro. Este de înțeles, dat fiind că băncile creditează masiv statul și destul de modest sectorul privat. Fapt demonstrat și de raportul dintre depozite și credite în sistemul bancar românesc, net în favoarea depozitelor. În felul lor, băncile europene au aceeași problemă. Prea mulți bani. Este problema băncilor, dar mai ales a clienților.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Băncile stau pe bani mulți. Și cele germane și cele românești