Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paradox: țara cu cel mai mare salariu minim are cei mai mulți angajați în risc de sărăcie. După România

steaguri.jpg

Eurostat a publicat datele privind salariul minim. România a făcut un salt foarte mare în ultimii ani. Dar, comparația cu ierarhia referitoare la câți angajați se află în risc de sărăcie oferă surprize.
Eurostat a publicat datele privind salariul minim. România a făcut un salt foarte mare în ultimii ani. Dar, comparația cu ierarhia referitoare la câți angajați se află în risc de sărăcie oferă surprize.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Pentru că datele statistice cu privire la salariul minim din statele membre ale Uniunii Europene sunt publicate destul de rar, merită menționată situația la zi.

Adică, Eurostat a prezentat cifrele salariului minim raportate la prima lună a anului 2020 în toate statele europene. Sau aproape în toate, pentru că în șase state membre nu există regula privind salariul minim. Este vorba despre Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Suedia și Finlanda. Restul de 21 de state au o legislație care impune existența unui salariu minim.

Diferența dintre statele membre este semnificativă. Privind harta salariului minim la nivel european putem constata cele trei zone de dezvoltare care există în interiorul Uniunii Europene.

Primul grup, cel de jos, cu cele mai mici salarii, este format din 10 state. Pe ultimul loc se află Bulgaria, cu un salariu minim de 312 euro, în continuare crescând în ierarhie este Letonia - 430 euro, România - 466 euro și Ungaria – 487 euro.

Croația, Cehia, Slovacia și Estonia au salarii minime cuprinse între 500 și 600 de euro. Acest grup este condus de Polonia, cu 611 euro și Lituania având 607 euro.

Există apoi o zonă de mijloc, din care fac parte cinci state, cu salarii minime cuprinse între 700 euro și 1.050 euro. Clasamentul este deschis de Portugalia cu 741 euro și Grecia cu 758 euro. Trebuie făcută precizarea că Grecia, țară care a trecut prin criză, a menținut ani de zile salariul minim la același nivel, adică din anul 2014 până în semestrul al doilea al anului trecut, atunci când a crescut la 758 euro.

Niciun stat membru nu a avut o atât de lungă înghețare a salariului minim, dar situația este ușor de înțeles având în vedere că Grecia a traversat o criză economică extrem de dură, de-a lungul căreia au fost luate măsuri de echilibrare bugetară.

Din pătura de mijloc mai fac parte și Malta, Slovenia și Spania care conduce clasamentul grupei cu un salariu minim de 1.050 euro.

În fine, grupul fruntaș este format din șase state care au salariul minim de peste 1.500 euro. El este deschis de Franța – 1.539 euro și Germania – 1.584 euro. Pe treapta următoare sunt Belgia și Olanda, iar în fruntea Uniunii Europene se află deja clasicul Luxemburg cu 2.142 euro și Irlanda cu 1.656 euro.

Mai trebuie menționat că România este statul din Uniunea Europeană cu cea mai mare creștere a salariului minim în perioada analizată statistic, respectiv de la 205 euro, în anul 2014, la 466 euro în 2020, ceea ce înseamnă o creștere de 2,27 de ori. Polonia a avut o creștere de 1,5 ori, Bulgaria de 1,75 ori, iar Lituania a avut un avans de 2,1 ori.

Putem corela datele statistice europene și cu indicatorii care arată câți dintre salariați trăiesc la limita sărăciei. Avem o serie de surprize. Cei mai mulți angajați aflați în risc de sărăcie sunt în România, 15%, în pofida creșterii agresive a salariului minim din ultimii ani.

Pe locul al doilea se află Luxemburg, cu un procentaj de 13,5%, statul care, să ne aducem aminte, are cel mai mare salariu minim din Uniunea Europeană. Ceea ce arată că un salariu minim semnificativ nu garantează un nivel de trai ridicat. La fel se întâmplă și în Spania, un stat care are un salariu minim substanțial, dar și o rată mare a persoanelor angajate care se află în risc de sărăcie. Cel mai bine stau în acest clasament Finlanda (care nu are nici măcar salariu minim), Cehia și Irlanda, care au o situație diferită în ceea ce privește cuantumul salariului minim.

Ceea ce arată că nivelul de trai nu depinde doar de un singur indicator, respectiv salariul, ci de mai multe evoluții din economia reală.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Paradox: țara cu cel mai mare salariu minim, are cei mai mulți angajați în risc de sărăcie. După România