Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nostalgia dăunează grav economiei de piață. Bulgarii se apucă să ancheteze privatizările din ultimii 30 de ani

bulgaria-1351947_1280.jpg

În România, este greu de crezut că privatizarea unor companii se mai poate investiga.
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Un vânt populist bate de la sud de Dunăre, din Bulgaria. Ieri, procurorul general al Bulgariei a declarat că a ordonat revizuirea întregului proces de privatizare care a urmat căderii comunismului, după cum informează presa locală, preluată de Agerpres.

Asta da, știre. Vă puteți imagina câți se întreabă acum când se va întâmpla acest lucru, adică o anchetare a privatizărilor, și în România.

De altfel, ideea a mai circulat prin România. Astfel, în anul 2017, un grup de parlamentari PSD propunea un proiect de lege care prevedea ca firmele privatizate fraudulos să fie anulate, iar acțiunile și activele companiei să se întoarcă la stat.

Inițiativa a făcut valuri câteva zile, după care a ajuns acolo unde îi este locul, în uitare. Nimeni nu mai știe ce s-a mai întâmplat cu ideea parlamentarilor PSD.

Este greu de spus ce intenții are procurorul general al Bulgariei și în ce fel dorește să ancheteze privatizările din ultimii 30 de ani. Dar, în România, dacă ar lua cineva în serios ideea, s-ar dovedi practic imposibil de realizat. De altfel, de-a lungul timpului au fost mai multe anchete ale instituțiilor specializate care au vizat diverse privatizări. De asemenea, au existat și comisii parlamentare de control al privatizării unor companii. Rezultatele au fost egale cu zero.

Este imposibil să poți avea rezultate concrete în ceea ce privește anchetarea privatizărilor din mai multe motive. În primul rând, numărul de societăți privatizate a fost de aproximativ 2.000. Vă puteți imagina în cât timp se va ancheta privatizarea a 2.000 de firme de stat.

În al doilea rând, privatizarea a fost un proces care s-a derulat în timp, în 30 de ani. Nu este clar care poate fi eficiența juridică a unei investigații având ca obiect o privatizare încheiată în urmă cu două decenii. Din punct de vedere economic șansa de a ancheta o privatizare este extrem de mică.

Punctele slabe ale unui proces de privatizare ar putea fi, de exemplu, neîndeplinirea unor condiții impuse în contract. La privatizarea companiilor importante investitorii își asumau un volum al investițiilor sau unele clauze sociale. Nu este clar dacă după foarte mulți ani respectarea clauzelor contractuale mai poate fi controlată și mai poate fi relevantă.

Apoi, mai poate dovedi cineva că în urmă cu 10 sau 15 ani privatizarea s-a făcut prin plata unor foloase necuvenite? Este foarte posibil să fi fost astfel de situații, dar mai sunt astăzi martori sau probe care să dovedească acest lucru?

O altă pistă de urmat ar putea fi cea a prețului la care s-a făcut privatizarea. Dar a te întoarce în timp la momentul acela, a judeca situația de atunci din poziția de astăzi este aproape imposibil.

De fapt, majoritatea companiilor care s-au privatizat sunt cu totul altele față de momentul la care s-a semnat contractul. Firmele privatizate au altă capitalizare, au altă cotă de piață și alte investiții. De aceea, este limpede că încercarea de a naționaliza acum o companie privatizată cu ani în urmă va duce la procese internaționale cu actualii proprietari.

Este clar că au fost privatizări ratate. Este clar că au fost companii care după privatizare au eșuat, au fost lichidate sau au fost tăiate și vândute ca fier vechi.

Dar a crede că privatizarea a fost eroarea majoră a tranziției românești este greșit. Uităm prea ușor că o bancă de stat a fost privatizată pentru că era practic devalizată, că Sidex, înainte de privatizare pierdea un milion de dolari pe zi sau că Petrom era compania favorită a „căpușelor”.

Privatizarea a rezolvat o mare parte a problemelor. Putem discuta despre metodele de privatizare folosite, de exemplu, a fost o greșeală că nu s-a folosit piața de capital, dar este clar că privatizarea a fost o soluție de eficientizare a economiei. Nostalgia dăunează de multe ori economiei.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Nostalgia dăunează grav economiei de piață. Bulgarii se apucă să ancheteze privatizările din ultimii 30 de ani.