Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un buget, din ianuarie, care nu anunță aproape nimic bun

money-87224_1280.jpg

Un buget, din ianuarie, care nu anunță aproape nimic bun
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Execuția bugetară din prima lună a acestui an este interesantă din câteva puncte de vedere. În primul rând, pentru că este prima lună dintr-un an care se anunță complicat din punct de vedere bugetar. În sensul că deficitul bugetar asumat este peste pragul de 3% din PIB, iar unii specialiști cred că și acest 3,6% din PIB cu care este construit bugetul este prea optimist.

În al doilea rând, bugetul anului 2020, inclusiv prima lună, era așteptat pentru că a fost construit de către guvernul PNL, partid care a criticat intens vechea guvernare, inclusiv în ceea ce privește felul în care a construit bugetul.

Desigur, minuni nu se pot face peste noapte. Dar, unele caracteristici ale bugetului, chiar și după prima lună a anului, merită remarcate.

Evident că, încă de la început, atrage atenția deficitul bugetar. Nu foarte mare, 457 milioane lei, cu o pondere nesemnificativă în produsul intern brut, dar totuși deficit. Iar dacă ne gândim că luna ianuarie 2019 se încheia cu un excedent de 717 milioane lei, vedem deja cum diferența este de peste un miliard lei. Desigur, dacă luăm în serios bugetul de anul trecut, care, după cum s-a văzut, era trunchiat de o serie de amânări ale plăților.

Morala este că anii în care primele luni găseau bugetul cu excedent au trecut. Este clar că vor urma ani, probabil trei, în care deficitele vor domina.

Ce ar mai trebui remarcat. Că veniturile bugetare au crescut într-un ritm bun față de anul trecut, mai mult cu 6,8%, dar totuși insuficient. De ce insuficient? Pentru că ritmul de creștere al cheltuielilor l-a depășit pe cel al veniturilor ajungând la 11,6%.

Se va putea spune că bugetul are șanse să se însănătoșească atunci când veniturile vor crește, procentual, mai mult decât cheltuielile. Deocamdată, suntem departe de acest moment.

De fapt, bugetul ne arată că guvernul nu a reușit să reducă cheltuielile. Fapt care nu este surprinzător, pentru că se poate vedea și din deciziile curente că Executivul nu a avut inițiative care să ducă la o reducere substanțială a cheltuielilor.

Există câteva evoluții complicate ale unor categorii de venituri. De data aceasta, avem și unele explicații chiar de la Ministerul Finanțelor. Încasările din impozitul pe profit au scăzut cu 21%, ceea ce este destul de mult și fără o explicație logică.

Pe de altă parte, este interesantă mențiunea Ministerului Finanțelor care arată că scutirile de impozit practicate pentru muncitorii din construcții au dus la un impact negativ asupra bugetului de 127 milioane lei. Deci, în pofida creșterii sectorului și a faptului că patronii spun că prin creșterea salariilor găsesc mai ușor muncitori, bugetul pierde bani.

De asemenea, evoluția încasărilor din TVA, care au scăzut cu 4% față de anul precedent atrage atenția. Surprinzător, la prima vedere, numai că ministerul condus de Florin Cîțu are și o explicație. Rambursările de TVA au continuat și în ianuarie ajungând numai în prima lună la 1,7 miliarde lei, ceea ce înseamnă procentual o creștere cu 140% mai mult decât anul trecut.

Dacă se exclud restituirile de TVA, se ajunge la o creștere a încasărilor din TVA cu 11% față de anul trecut, aproape de nivelul de creștere al cifrei de afaceri din comerț, servicii și industrie.

Despre cheltuieli doar atât. Cele de personal (cu salariile) au crescut cu 12%, iar cele cu asistența socială, de fapt, cu pensiile în proporție majoritară, au urcat cu 15%, în comparație cu anul precedent Creșterea vine de la majorarea punctului de pensie, din septembrie 2019, cu 15%, a indemnizației sociale pentru pensionari cu 10% și de la majorarea alocațiilor pentru copii începând cu mai 2019. Aceste categorii ar trebui să mai crească, încă o dată, și anul acesta. Dacă se va întâmpla, presiunea asupra bugetului va fi și mai mare.

În concluzie, bugetul pe luna ianuarie nu este decât o primă rachetă de semnalizare pentru ceea ce va urma.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Un buget, din ianuarie, care nu anunță aproape nimic bun