Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consultant: Dacia electrică va rupe în vestul Europei!

consultant_dacia_electrica_vest_europa.jpg

Primul model electric Dacia (Sursa foto: Facebook/Dacia)
Primul model electric Dacia (Sursa foto: Facebook/Dacia)

Primul model electric de la Dacia va fi un hit în Europa de vest. O spune la RFI consultantul green-tech de la Ecoprofit.ro Oraan Mărculescu, după ce vehiculul Dacia Spring a fost prezentat de constructorul auto pe pagina sa de Facebook. Mașina va costa 15.000 de euro și va avea o autonomie de 200 de kilometri.

Oraan Mărculescu declară că vehiculul electric Dacia Spring va fi cel mai probabil unul competitiv ca preț, dar modest din punct de vedere tehnologic: ”Această Dacie nu este neapărat o noutate, deoarece modelul există deja pe piața sud-americană, de exemplu, ca Renault Kwid, iar în China această versiune electrică este vândută deja de un an de zile și urmează să intre și în India. Practic, Renault trebuie să se grăbească să aducă pe piața europeană cât mai multe modele electrice, din cauză că aici normele de poluare sunt mult-mult mai stringente și atunci acest model Dacia electric va fi cumva baza pentru ofensiva electrică a lui Renault. Revenind la ideea că reciclăm tehnologie Renault, înseamnă că vom avea baterie de la prima generație de Renault Zoe, lansată acum vreo șapte ani. Așa încât putem spune că va fi o mașină electrică low-cost, în primul rând din punct de vedere al tehnologiei (...). Va trebui Renault să mai investească în a crește gradul de siguranță al acestei Dacii electrice, deoarece în piețele amintite mai devreme, America de Sud, India sau China, normele de siguranță sunt mult mai relaxate”.

 

”Dacia electrică va fi un hit în Europa de vest”

 

Oraan Mărculescu estimează că modelul Dacia electric va fi un hit în vestul Europei: ”Pentru vestul Europei, de exemplu, unde este o foame mare de mașini electrice, o autonomie de circa 150 de kilometri, deci chiar sub 200 de kilometri, pentru o mașină cu un preț undeva la 15.000 de euro deja înseamnă cereri foarte mari. E clar, ne așteptăm ca Dacia electrică să rupă în vest. Pentru România, dat fiind acest eco-bonus uriaș de aproape 10.000 de euro, o mașină electrică cu un preț sub 10.000 de euro final, până la urmă, cred că va șterge orice dezavantaj care ține de spațiu, de autonomie în primul rând, de încărcare. Dacă vorbim de preț mic, vom vorbi și de multe compromisuri la nivel tehnologic: mașina va avea o baterie mai mică, deci o autonomie mai mică, timp mai mare de încărcare, nu va beneficia cel mai sigur de încărcare rapidă, ci doar de o încărcare medie, la priză sau la stații de putere mică și vom avea și un nivel de dotare de bază foarte modest”.

Cât ar putea costa Dacia electrică prin programul Rabla? ”Prin Rabla, dacă eco-bonusul care se scade duce prețul la sub 50% din prețul mașinii, atunci vom avea un preț de fapt de minim 8.000 de euro”, spune consultantul.