Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19: Pierderi uriașe pentru companiile aeriene și posibile falimente

covid_aero.jpg

9 cazuri confirmate oficial de coronavirus in Romania
9 cazuri confirmate oficial de coronavirus in Romania

Epidemia de coronavirus afectează grav companiile aeriene. Pierderile la nivel global generate de teama oamenilor de a călători sunt estimate că vor ajunge la peste 100 de miliarde de dolari.

113 miliarde de dolari ar urma să cumuleze pagubele pe care le vor suferi companiile aeriene, dacă răspândirea noului coronavirus nu va fi stopată sau diminuată semnificativ. Altfel spus, companiile ar putea să piardă până la 19% din cifra de afaceri, după cum reiese din analiza IATA, International Air Transport Association. Cifra estimată este cu atât mai dură cu cât acum doar două săptămâni estimările nu depășeau 30 de miliarde de dolari. 

Cele mai afectate companii aeriene ar urma să fie din Europa și Asia. În cel mai fericit scenariu luat în calcul, cel în care epidemia va fi ținută sub control, pierderile ar putea fi limitate la 63 de miliarde de dolari. 

Restricțiile de călătorie și lipsa cererii din partea clienților au determinat deja zeci de companii aeriene majore să-și anuleze zborurile către și dinspre China, din cauza coronavirusului. De asemenea, au fost reduse zborurile transatlantice, precum și capacitatea rutelor din Europa și Statele Unite.

Iar experții în domeniu avertizează că pe tot acest fundal vor exista și preăbușiri ale unor companii și că exemplul transportatorului britanic Flybe nu va fi ultimul.