Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România câștigă un litigiu cu frații Micula și scapă de plata a 9 miliarde de lei

Statul român a câștigat la Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington un proces cu oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula, iar aceștia ar urma să returneze 75% din costurile suportate de România în acest litigiu.

Informația vine sub forma unui comunicat de presă de la consorțiul de avocați care a reprezentat România, comunicat în care sunt citate surse oficiale. 

Suntem foarte mulțumiți de rezultatul dosarului, care arată că România nu a încălcat Tratatul Suedia-România. Acest caz a implicat analiza unui volum foarte mare de argumente și informații cu privire la lupta României împotriva evaziunii fiscale, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, în care probleme de drept fiscal substanțial și procedural, din perspectivă macroeconomică, au fost introduse într-un arbitraj de investiții. Suntem foarte încântați de faptul că efortul semnificativ al specialiștilor în domeniul arbitrajului și dreptului fiscal de a explica detaliile de fapt și de drept necesare tribunalului arbitral a dus la o hotărâre în care poziția României a avut succes. (...) ”

Prin această decizie, Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington respinge și pretențiile financiare ale fraților Micula, ce se ridicau undeva la 9 miliarde de lei. 

Cei doi au inițiat arbitrajul în 2014 și au reclamat că România nu a respectat un Tratat încheiat cu Suedia și implicit că nu a reușit să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase.

Nu este însă  singurul litigiu între stat și oamenii de afaceri care au și cetățenie suedeză. La finele lui 2019 guvernul Orban apela la Fondul de Rezervă pentru plata unui titlu executoriu: conturile Romatsa erau poprite, iar Ioan și Viorel Micula aveau de recuperat aproape 400 de milioane de euro. 

Frații Micula au atacat statul român în mai multe dosare, reclamând faptul că nu și-au recuperat ajutoarele de stat promise în anii 90-2000.

În  1998, România a adoptat o ordonanță de urgență prin care se acordau investitorilor în zone defavorizate o serie de facilități fiscale. Printre care, scutirea de la plata taxelor vamale, a taxei pe valoarea adăugată pentru utilaje, restituirea taxelor vamale pentru importul de materii prime plus scutirea de la plata impozitului pe profit. Ele au fost ulterior anulate, în contextul aderării la UE,  fără ca cei doi să primească sumele respective.