Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce se închide IMGB

sparks-692122_1280.jpg

IMGB se închide, iar problema este la compania-mamă nu neapărat în România.
IMGB se închide, iar problema este la compania-mamă nu neapărat în România.
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

IMGB este o uzină în jurul câreia s-au format câteva tradiții. Prima este legată de activitatea dinainte de anul 1989. Atunci, platforma IMGB a fost un pilon important pentru ceea ce s-a numit industria grea. La IMGB s-a construit o bună parte a tehnologiei folosită la combinatele siderurgice din România, uzina din București a contribuit la dezvoltarea industriei energetice și a culminat cu aportul pe care l-a adus pentru reactoarele Centralei nucleare de la Cernavodă.

Performanțe tehnologice de remarcat, numai că economia de după anul 1989 a cunoscut o schimbare radicală. În sensul că aproape toate industriile pentru care IMGB a livrat utilaje nu au mai făcut investiții. Ceea ce a creat o problemă insurmontabilă platformei industriale IMGB.

Nu ar trebui să uităm că muncitorii întreprinderii s-au implicat în anii 90 și în susținerea guvernelor de stânga, sloganul „IMGB face ordine” fiind unul care a rămas în memoria colectivă ca reprezentativ pentru contra-manifestațiile din acea perioadă.

Și mai este o legendă legată de IMGB. S-a vorbit mult despre o investiție de milioane de dolari într-o forjă, care după privatizare ar fi fost tăiată ca fier vechi.

Nu aceasta a fost neapărat problema privatizării, ci așa cum s-a întâmplat și cu alte companii românești, așteptările au fost mult prea mari. S-a uitat că la momentul privatizării, în anul 1997, compania avea o cifră de afaceri de numai 8,5 milioane dolari, cu datorii istorice de 30 milioane dolari, pierderi de 15 milioane dolari și o procedură de insolvență deschisă de furnizorul de energie.

Privatizarea a adus doi investitori la IMGB, mai întâi norvegienii de la Kvaerner, apoi coreenii de la Doosan. Acum, suntem în fața deciziei luată deja de compania sud-coreeană, de închidere a fabricii IMGB.

Doosan este un grup industrial cu fabrici pe mai multe continente: șase subsidiare în Europa, patru în Asia și cinci în America. Ceea ce arată dezvoltarea grupului sud-coreean.

Numai că un raport realizat anul trecut de un consultant de specialitate prezintă compania ca pe un „dinozaur” al acestei industrii. În sensul că, se spune clar în analiza de piață, activitatea grupului este concentrată pe utilaje pentru industria energetică bazată pe cărbune și pe cea nucleară. Este ușor de observat că ambele sunt industrii aflate sau care se vor afla în declin, dacă avem în vedere că politicile de mediu sunt tot mai importante, nu doar pentru economiile europene, ci pentru toate economiile dezvoltate sau emergente.

Raportul arată că în cinci ani, acțiunile grupului Doosan au scăzut cu aproximativ 75%. Datele financiare ale companiei spun că din anul 2013 până în 2018, compania a raportat non-stop pierderi financiare, pierderi care totalizează 2,1 miliarde dolari. Iar site-ul oficial al grupului arată că în anul 2018 firma a obținut profit, dar nivelul este nesemnificativ, doar de câteva zeci de mii de dolari. De asemenea, analiza trage un semnal de alarmă asupra schimbărilor dese de auditori.

Desigur, toate aceste evoluții ale firmei-mamă explică decizia închiderii fabricii din București. Evoluțiile financiare prezintă Doosan ca pe o companie industrială neadecvată momentului, care, deocamdată, nu reușește să se adapteze la schimbările economice.

Singura noutate este aceea că dacă în urmă cu două decenii plățile compensatorii pentru muncitorii disponibilizați erau efectuate de stat, acum ele sunt suportate de către companie după o negociere cu sindicatele. Iar sumele nu sunt de neglijat. 12 salarii de bază plus o sumă fixă de 20.000 lei. Ceea ce ar trebui să fie suficient până când cei disponibilizați își vor găsi un loc de muncă.

În plus, în acest moment, piața forței de muncă este în favoarea angajaților, în sensul că firmele au nevoie de forță de muncă. Dacă realitatea va valida declarațiile managerilor de companii. În concluzie, oricât de sentimentali am fi în fața unui brand românesc cu tradiție, evoluția economiei este de multe ori neiertătoare.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
De ce se închide IMGB