Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CE propune măsuri de reducere a impactului epidemiei de COVID-19 asupra industriei aeronautice

adina_valean.jpg

Coridoare verzi europene. Șoferii de TIR au liber să circule și nu vor fi carantinați
Coridoare verzi europene. Șoferii de TIR au liber să circule și nu vor fi carantinați

Comisia Europeană propune măsuri de reducere a impactului epidemiei de COVID-19 asupra industriei aeronautice, profund afectate de epidemia de COVID-19, potrivit unui anunț făcut de comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean. În acest sens, Executivul Comunitar va adopta în curând o propunere de modificare a Regulamentului UE privind sloturile orare. Aceasta va trebui aprobată de Parlamentul European și de Consiliul UE.

Epidemia de COVID-19 are deja un impact major asupra industriei aviatice internaționale și europene, preconizându-se că traficul va continua să scadă în următoarele săptămâni.

Pentru a contribui la atenuarea impactului epidemiei, Comisia Europeană va prezenta o legislație specifică pentru a reduce temporar din obligațiile companiilor aeriene în ceea ce privește utilizarea sloturilor orare, conform legislației UE.

Un slot de aeroport reprezintă dreptul unei aeronave să decoleze sau să aterizeze pe un aeroport la un anumit moment al zilei. În conformitate cu Regulamentul UE privind sloturile orare, companiile aeriene fac obiectul regulii „folosești sau pierzi” și au obligația de a exploata 80 % din sloturile alocate. În caz contrar, își pierd dreptul de slot în sezoanele viitoare.

În acest context, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, spune că măsura temporară va permite companiilor aeriene să își adapteze capacitatea având în vedere scăderea cererii cauzate de epidemie.

În absența unei astfel de măsuri, companiile aeriene ar trebui să continue să opereze zboruri, chiar dacă sunt în mare măsură goale, pentru a le garanta sloturile orare actuale pe aeroporturile din UE.

Acest lucru ar avea un impact negativ, atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. Ținând cont de caracterul urgent al situației, Comisia va prezenta o propunere legislativă și invită Parlamentul European și Consiliul să adopte rapid această măsură în cadrul procedurii de codecizie.”